7 τραγούδια που υμνούν το Rap

Το rap, σε όλη την καμπή της ιστορίας του, πέρασε από πολλά στάδια θεματολογικά. Το χαρακτηριστικό που το έκανε να διαφέρει από τα άλλα μουσικά είδη είναι η αμεσότητα και η ποικιλία θεμάτων που έχει ένας ακροατής να επιλέξει. Έχουν γραφτεί κομμάτια που μιλάνε για επανάσταση, για κοινωνικοπολιτικά θέματα, για γειτονιές, για έρωτες και χωρισμούς, bangers κομμάτια για να χορεύεις στα clubs και άλλα πολλά. Εμείς καθίσαμε, βρήκαμε τα κομμάτια που οι Έλληνες rappers μιλούν για την αγάπη τους για αυτή την μουσική και υμνούν αυτό το είδος αλλά και την μουσική γενικότερα και σας τα παρουσιάζουμε.

Όταν σε ρωτάει κάποιος τι είναι το rap και εσύ θες να του βάλεις ένα τραγούδι για να καταλάβει, η καλύτερη επιλογή είναι το «Αν Με Ρωτούσες». Ο Anser σε αυτό το κομμάτι βγάζει το πιο όμορφο συναίσθημα που μπορεί να σου βγάλει ένα τραγούδι μιας μουσικής που αγαπάς. Περιγράφει ακριβώς όλα αυτά που αισθάνεται κάποιος που αγαπάει αληθινά το rap, είναι σαν να έχει πάρει τα λόγια σου και εσύ να μην βρίσκεις να προσθέσεις τίποτα άλλο για το τι είναι αυτό. Μέσα σε 16 μπάρες αναφέρει την αγάπη του, τον τρόπο διαφυγής του από την καθημερινότητα και την κακία των ανθρώπων, την ελευθερία της έκφρασης που δεν έχει στην προσωπική του ζωή και ότι μπορεί να βγάλει όλα αυτά που έχει μέσα του, την παρηγοριά όταν του συμβαίνει κάτι κακό και γι’ αυτό στα τραγούδια τους, αυτός και η ομάδα του, μιλάνε σαν να είναι θρησκεία και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα το αγαπάνε για πάντα.

Ο Mente Fuerte, επί εποχές Technical Flerts, είχε κυκλοφορήσει το Είναι Ακόμα Εδώ,ένα από τα λίγα κομμάτια τους που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Σε αυτό το κομμάτι, ο Mente αναφέρει ένα βράδυ που μένει μόνος του με μόνη παρέα την μουσική και θυμάται όλες τις στιγμές που ζήσανε παρέα, την συντροφιά που του κρατούσε στην στάση, τον εκπαιδευτικό ρόλο που έπαιξε στην εφηβεία του, την αγάπη που πήρε από αυτή και γι’ αυτό θέλει την της μοιάσει. Προσωποποιεί την μουσική με μία γυναίκα που αν και φαίνεται συνηθισμένη, πρέπει να κάτσεις να την ψάξεις και να την γνωρίσεις για να διακρίνεις την ομορφιά και την διαφορετικότητά της από τους υπόλοιπους. Αφηγείται πως μέσα από την φαντασία, τον έχει ταξιδέψει παντού, πως είναι για αυτόν τα πάντα και απαντάει σε αυτούς που λένε πως η μουσική έχει πεθάνει. Στο τέλος, επισημάνει τα συναισθήματα και την συνεισφορά της μουσικής στον άνθρωπο.

Από μια λίστα με rap ύμνους δεν θα μπορούσε να λείπει το τραγουδισμένο, σχεδόν από όλους τους ακροατές ελληνόφωνου rap, «Όσα Μου ‘μαθες Εσύ». Ένα τραγούδι ποίημα από τους FF.C και από τα πιο ιστορικά κομμάτια της ελληνικής rap σκηνής. Ο Ρυθμοδαμαστής περιγράφει στο κομμάτι όλα αυτά τα συναισθήματα, όλες τις εμπειρίες και τις στιγμές που έχει ζήσει και αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί, όπως και ο ίδιος, ακούνε και ασχολούνται με αυτήν την μουσική μέχρι τα 30 και βάλε. Γενικώς, το τραγούδι απευθύνεται περισσότερους στους 30άρηδες ξυπνώντας τους αναμνήσεις.

Ο Iratus έβγαλε το 2009 το δίσκο«Φούσκες». Μέσα σε αυτόν τον δίσκο υπήρχε ένα κομμάτι με το όνομα «Hip Hop», στο οποίο κάνει αναφορές στις αξίες που πρεσβεύει το Hip Hop, όπως η αγάπη και ο σεβασμός. Ουσιαστικά, με αυτό το τραγούδι εκπροσωπεί όλους τους graffitάδες, που κάνουν θυσίες και έχουν αλληλοσεβασμό, και τους rappers που το νοιώθουν, αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν και δεν το βλέπουν σαν μόδα. Στο refrain εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κάνει Hip Hop, όπως ότι δεν μπορεί κάπως αλλιώς να εκφραστεί.

Το 2016, ο Anser κυκλοφόρησε το κομμάτι «Το Τανγκό Της». Στο τραγούδι αυτό, αφηγείται μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο και μια γυναίκα που του μαθαίνει να χορεύει tango. Η ιστορία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ερωτική, καθώς αναφέρονται οι δυσκολίες των πρωταγωνιστών στην σχέση τους, ένας χωρισμός που δεν κράτησε πολύ και η επανένωση στο τέλος. Αυτό που κάνει το τραγούδι να βρίσκεται σε μια τέτοια λίστα είναι πως η γυναίκα δηλώνει την προσωποποίηση της μουσικής. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζευγάρι εννοεί την κριτική, το γούστο του κοινού και την απήχηση που δίνει σε τραγούδια με συγκεκριμένα θέματα. Ύστερα, αναφέρει τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπισε μαζί με την μουσική. Κάπου εκεί έρχεται το δέσιμο και αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή. Ώσπου, ξαφνικά κουράστηκε από όλο αυτό και ήθελε να σταματήσει γιατί είχε ξεκόψει από τους δικούς του ανθρώπους και από την δική του προσωπική ζωή, επειδή είχε επικεντρωθεί ολοκληρωτικά σε αυτή. Στο τέλος, έπειτα από 1000 μερόνυχτα, ξαναπιάνει την πένα και αρχίζει να ηχογραφεί ξανά κομμάτια. Αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται ανάμεσα στο δίσκο «Ιθύνων Νους» και «Flow Royal» (δηλαδή κάτι παραπάνω από 3 χρόνια).

Ένα από τα πιο ιστορικά rap τραγούδια είναι ο «Θανατοποινίτης» του Ραψωδού Φιλολόγου, ένα κομμάτι 1000τραγουδισμένο από rap και μη ακροατές. Για αυτούς που δεν ξέρουν το τραγούδι, ο ερμηνευτής διηγείται μια ιστορία ενός φυλακισμένου που απλά περίμενε να πεθάνει. Ώσπου μια μέρα, βρήκε μια κιμωλία στο κελί του και άρχισε να γράφει στίχους στους τοίχους του κελιού του. Η ιστορία του θανατοποινίτη ταυτίζεται απολύτως με την ιστορία του ίδιου του καλλιτέχνη. Το να κάτσουμε να εξηγήσουμε όλους τους παραλληλισμούς και τις συγκρίσεις του καλλιτέχνη δεν θα έφτανε ένα ολόκληρο άρθρο μόνο του. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πως η κιμωλία έδωσε στον φυλακισμένο νόημα στην ζωή του. Δηλαδή, άρχισε να γράφει όπου έβρισκε αυτά που ήθελε τόσα χρόνια να πει. Ουσιαστικά, ο Ραψωδός Φιλόλογος μάς εκμυστηρεύεται πως το rap είναι αυτό που έδωσε χρώμα στην μουντή ζωή του.

Για το κλείσιμο αφήσαμε το «Επικήδειο Άσμα» του καλλιτέχνη εν ονόματι Άρρωστη Φύση από τον μοναδικό του δίσκο με τίτλο «Φυσική Εξέλιξη». Στο τραγούδι που επέλεξε για να κλείσει τον δίσκο του, ο Α.Φ. μας περιγράφει το πάθος του για το Hip Hop που τον διακατέχει τα τελευταία 20 χρόνια. Αναφέρει, επίσης, ότι αγάπη του για την μουσική είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε ακόμα και να την παντρευτεί. Στην συνέχεια, αποκάλυψε ότι μόνο αυτός ξέρει πως να μιλήσει για αυτήν και παραδέχτηκε ότι θα την αγαπάει ισόβια. Στο τέλος, αναφέρει πως αυτό το τραγούδι δεν το έγραψε για να δώσει φόρο τιμής στην μουσική αλλά για να ευχαριστήσει όλους αυτούς που βοήθησαν να πραγματοποιηθούν τα όνειρά του και θέλει να δείξει πως η μουσική ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους. Όλα αυτά ηχούν πάνω στην υπέροχη σύνθεση του Parov Stelar στο κομμάτι Milla’s Dream κάνοντας το αποτέλεσμα άκρως συναισθηματικό και συγκινητικό.