Από τους δρόμους του LA στο studio: Η πορεία του XP The Marxman

Μεγαλωμένος στις δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες κάποιες φορές διαμορφώνουν διαμάντια, ο XP The Marxman έχει καταφέρει να μετουσιώσει τις σκληρές εμπειρίες που έχει ζήσει σε δημιουργία μέσω της μουσικής. Ο XP έχει ένα από τα πιο άνετα flows της νέας γενιάς του underground, ενώ κρατάει πάντοτε ένα υψηλό επίπεδο στις επιλογές των beats του. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται κάποια εξαιρετικά albums, όπως τα The Marxman, Continua A Sparare και Sincere Leader Pt2. Έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες με ονόματα όπως Chino XL, Roc Marciano, Hus KingPin, Snowgoons, Termanology, Dj Rhettmatic, Flee Lord, IceRocks, Dj Moya και αρκετούς άλλους ενώ είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους MCs του νέου κύματος και ένας από τους rappers που καλό είναι κανείς να τον έχει στο ραντάρ του.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Hip Hop;

To Hip Hop υπήρχε πολύ στο σπίτι μου, η μητέρα μου μού έβαζε Yo! MTV Raps όταν μεγάλωνα και όταν γύριζα σπίτι από το σχολείο έβλεπα video clips και έτσι δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον μου για το Hip Hop και τη μουσική γενικά. Ήταν μια εποχή όπου η ροκ και η ραπ άνθιζαν πλάι-πλάι, οπότε ήσουν συνεχώς εκτεθειμένος σε καταπληκτική τέχνη από όλες τις πλευρές. Τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και οι αρχές της δεκαετίας του ’90 ξύπνησαν το ενδιαφέρον μου.

Είχα επίσης έναν θείο που ήταν DJ και έμενε πολύ κοντά μας, οπότε μας έπαιρνε με το Volkswagen του, το οποίο είχε εξοπλίσει με ένα γαμάτο ηχοσύστημα. Μας έπαιρνε για βόλτες στη γειτονιά ενώ έπαιζε φοβερά Hip Hop κομμάτια… Kool Moe Dee…The Fat Boys… Kurtis Blow, για να αναφέρω μερικά. Όλοι μας αγαπούσαμε επίσης τον Michael Jackson – εκεί ξύπνησε ο ερμηνευτής μέσα μου. Αυτό ήταν γύρω στο ‘91-’92.

Μπορείς να μας δώσεις μια εικόνα από τα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια;

Η παιδική μου ηλικία ήταν ευχάριστη μέχρι να εισβάλουν τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός και να καταστρέψουν την οικογένειά μας. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν περίπου 6 ετών. Εγώ και ο μεγαλύτερος αδελφός μου μετακινούμασταν από συγγενείς σε συγγενείς ενώ οι γονείς μου προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με την προσωπική τους ζωή. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα, έμεινα με τη μητέρα μου, η οποία πάντα αγωνιζόταν με δουλειές και ζούσε με την κρατική υποστήριξη. Πάντα ήξερα ότι ήμασταν πιο φτωχοί από τα άλλα παιδιά λόγω των πραγμάτων που μας έλειπαν, αλλά πάντα τα βγάζαμε πέρα. Η μητέρα μου ήταν άνθρωπος που έκανε ό,τι χρειαζόταν για να βγάλει χρήματα, γι’ αυτό και μας έμαθε από μικρούς να πουλάμε ναρκωτικά και να παλεύουμε για τη ζωή μας. Δεν ήξερε καλύτερα. Μετά μετακόμισα με τον πατέρα μου, ο οποίος δούλευε σκληρά αλλά μπορούσε να μας εξασφαλίσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ήταν πολύ δύσκολα τα χρόνια στη γειτονιά, με το έγκλημα, τη βία, τα ναρκωτικά και τις συμμορίες. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν εγκατέλειψα το όνειρό μου να γίνω rap star. Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι να είμαι θυμωμένος με τον κόσμο, να ρωτάω τον Θεό γιατί διάλεξε αυτή τη ζωή για μένα. Τώρα που είμαι όπως είμαι, ένας ενήλικος άντρας με δικό μου παιδί, καταλαβαίνω πλήρως και είμαι ευγνώμων για την παιδική μου ηλικία, γιατί με προετοίμασε για το μέλλον μου σε αυτή την κουλτούρα. Μπορώ να διηγηθώ την ιστορία μου, πραγματικές ιστορίες δρόμου… και μπορώ να μην επαναλάβω τον φαύλο κύκλο.

Οι καλλιτέχνες του Hip Hop σήμερα συνεχώς κυκλοφορούν νέα μουσική σε πολύ συχνή βάση. Πόσο δύσκολο είναι να τηρεί κανείς αυτό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα κυκλοφοριών;

Να είσαι ανεξάρτητος σε αυτό το κλίμα του Hip Hop είναι πολύ δύσκολο όταν είσαι εκείνος που χρηματοδοτεί το έργο και δίνεις τα πάντα στην τέχνη… αλλά… είμαι ευλογημένος που δεν είμαι μόνος. Έχω μία ομάδα από σταθερά ταλαντούχα άτομα που αναγνωρίζουν το ταλέντο μου και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στις προσπάθειές μου για επιτυχία, συνδυάζοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους με αυτό που κάνω για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Επίσης, είμαι ευλογημένος που έχω ένα home studio, το οποίο πήρε χρόνια να στήσω κομμάτι-κομμάτι, εκεί ολοκληρώνω το 90% της δουλειάς μου από την άνεση του σπιτιού μου. Αυτό βοηθάει επίσης στη διαδικασία της διατήρησης του ρυθμού σε αυτό το γρήγορο κλίμα κυκλοφορίας μουσικής. Η αυτεπάρκεια είναι καθοριστική και η ύπαρξη μιας ομάδας είναι σημαντική!!

Δεν μπορείς να κερδίσεις χωρίς αυτά τα συστατικά-κλειδιά. 

Επίσης, αισθάνομαι ότι το χιπ χοπ βρίσκεται στην κορυφαία του μορφή που είχε ποτέ, η ποιότητα των beats και των στίχων είναι εξαιρετική… αλλά οι χρόνοι προσοχής των οπαδών μειώνονται. Επίσης το θέμα είναι να κυκλοφορείς υλικό στο σωστό χρόνο, ο οποίος να έχει νόημα και όχι να το κάνεις απλά για να προλαβαίνεις τη φάση.

Μπορείς να μας μιλήσεις για τις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες εκτός της μουσικής;

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι για τη Live Nation (η Live Nation είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ και νομίζω σύντομα και στον κόσμο). Πριν από αυτό εργαζόμουν στη βιομηχανία της μαριχουάνας, αλλά μετά από τον κορεσμό που ήρθε σε αυτή, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Στήνω τα παρασκήνια και κάνω ελαφριές εργασίες. Κάνοντάς το μαθαίνω ολόκληρη τη διαδικασία για μια συναυλία. Για παράδειγμα, πρόσφατα κάναμε τον Travis Scott, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον πλανήτη, και είχα την ευκαιρία να δω τι περιλαμβάνεται στις παραγωγές του, από τα παρασκήνια, τα riders, την εγκατάσταση σκηνικών, τη διαχείριση καλλιτεχνών, την ασφάλεια κ.λπ…. τόσα πολλά πράγματα χωράνε σε μια μόνο συναυλία. Είναι τρελό… Πηγαίνω από το να είμαι ο καλλιτέχνης στο το να βοηθάω άλλους καλλιτέχνες να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι πολύ ταπεινή και πολύ κουραστική δουλειά, αλλά την αγαπώ γιατί μου επιτρέπει να είμαι κοντά στο πράγμα που αγαπώ!! ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!!

Έχεις κάποιο αγαπημένο σου album από τη δική σου δισκογραφία;

Δε θα το ‘λεγα… κάθε project έχει τη δική του μοναδική αίσθηση και το δικό του χρόνο. Κάθε ένα έχει τη δική του ενέργεια και είναι κομμάτι της ιστορίας μου σαν ο καλλιτέχνης XP. Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο, όχι για το περιεχόμενο αλλά για το εξώφυλλο, αυτό θα ήταν το Sincere Leader, γιατί στο εξώφυλλο είμαι με τη μητέρα μου, η οποία δεν είναι πια μαζί μας. Το εξώφυλλο εξηγεί τη μεταξύ μας σχέση, ήταν το πιο αληθινό άτομο που έχω γνωρίσει ποτέ και ήταν τόσο gangster όσο και αυτό το εξώφυλλο!

Μπορείς να μας πεις την ιστορία πίσω από το όνομα XP The Marxman;

Το όνομά μου βγαίνει από το Xpress, όπως λέμε express yourself. Ένας από τους καλούς μου φίλους, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας, με φώναζε ΧΡ για συντομία.  Όταν ο φίλος μου έφυγε από τη ζωή, έκοψα το όνομά μου σε ΧΡ προς τιμήν του και κατά τη διαδικασία της εξέλιξης μου ως καλλιτέχνης. Το Marxman προστέθηκε απλώς με τον καιρό επειδή νιώθω πως κάθε φορά που “πυροβολώ” το ταλέντο μου, είναι ακριβές και πετυχαίνει το στόχο του. Ένας Marksman (στμ “Σκοπευτής”) είναι ακριβής με τη βολή του και εγώ σκοπεύω να κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μπάρα που χώνω. Τώρα έχω το όνομα The Big Mijo, αυτό βγήκε επειδή φώναζα όλη μου την οικογένεια και τους φίλους “mijo” και “mija” και τώρα απλά μου κόλλησε και όλοι με φωνάζουν The Big Mijo!!

Μένεις ακόμα στο Los Angeles; Υπάρχουν ακόμα σημεία στο LA τα οποία είναι επικίνδυνα;

Ναι, γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ στο Los Angeles. Η νότια California είναι πολύ μεγάλη οπότε υπάρχουν πολλά μέρη…Γεννήθηκα στο Culver City, η μητέρα μου μού είπε ότι γεννιόμουν μέσα στο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο πηγαίνοντας προς το νοσοκομείο. Έζησα στην Gardena για καν δυο χρόνια, από εκεί είναι η οικογένειά μου, εκπροσωπούν τους Gardena Trece, μία συμμορία στο LA. Το να είσαι γεννημένος Μεξικάνος στο LA είσαι είτε πρώτη γενιά εδώ είτε μερικές γενιές ήδη στις ΗΠΑ. Είτε γεννήθηκες εδώ είτε γύρω από εδώ, είτε έχεις οικογένεια και φίλους που είναι συνδεδεμένοι με συμμορίες είτε ήσουν ο ίδιος συνδεδεμένος παλαιότερα. Τα πράγματα είναι απλά έτσι και τις περισσότερες φορές γεννιόμαστε μέσα σε αυτό, είναι κομμάτι της κουλτούρας και της ταυτότητάς μας. Το Los Angeles είναι πολύ επικίνδυνο και ενεργό αλλά είναι και όπως κάθε άλλη πόλη στον κόσμο: κράτα τον εαυτό σου μακριά από μέρη στα οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεσαι. Και να είσαι σίγουρος πάντα ότι είσαι με άτομα που ξέρουν την περιοχή και τα μέρη που πας, έτσι δε θα βρεθείς σε κάποια φωλιά με λιοντάρια. Θα πρότεινα σε όλους να επισκεφτούν το LA και την California γενικά, τουλάχιστον μία φορά πριν πεθάνουν. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος γεμάτο κουλτούρα και πολύ καλό καιρό. Απλά στείλε μου όταν έρθεις προς τα εδώ…και σε έχω!!

Απολαμβάνεις τις ζωντανές εμφανίσεις; Έχεις κάποια αγαπημένη ζωντανή εμφάνιση που έχεις κάνει;

Λατρεύω τις ζωντανές εμφανίσεις!!! Αισθάνομαι ότι η ζωντανή μου εμφάνιση είναι προορισμένη για μεγάλα πλήθη και μεγάλους χώρους, γιατί αυτό είναι το είδος της ενέργειας που αγαπώ να εκπέμπω… μεγάλη ενέργεια… Αισθάνομαι ότι οι ζωντανές εμφανίσεις είναι μία από τις ειδικότητές μου και όταν ανεβαίνω στη σκηνή είμαι πιο νευρικός από ποτέ. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, μόλις πω “yoοο” στο μικρόφωνο, όλο το άγχος φεύγει και γίνομαι ο Marxman και απλά μπαίνω σε μια ζώνη όπου είμαι συγκεντρωμένος και το μόνο για το οποίο χρειάζεται να ανησυχώ είναι το να “σκοτώνω” το μικρόφωνο… είναι σίγουρα κάτι που αγαπώ πολύ. Το να δίνω στον κόσμο μια καλή παράσταση είναι πάντα αυτό που επιδιώκω να κάνω!

Έχω πολλές αναμνήσεις από απίστευτες παραστάσεις και έχω κάνει μερικά θρυλικά πράγματα… αλλά αν πρέπει να διαλέξω μία παράσταση, θα έπρεπε να πω ότι ήταν όταν άνοιξα τη συναυλία για τον GZA των Wu-Tang στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Τύχαινε να είμαι στην Ευρώπη στην πρώτη μου περιοδεία και αυτή η παράσταση ήταν ήδη προγραμματισμένη. Ο διοργανωτής ήταν αρκετά cool ώστε να μου επιτρέψει να συμμετάσχω στην παράσταση την τελευταία στιγμή και κατάφερα να βγω στη σκηνή ακριβώς πριν από τον GZA. Έπαιξε το Liquid Swords το οποίο ήταν ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ για μένα και ένα πρότζεκτ-κλειδί το οποίο με έβαλε στον ήχο και το είδος το οποίο φτιάχνω τώρα!…that raw underground hip hop shit! Αλλά ναι, αν πρέπει να διαλέξω ένα show, θα είναι αυτό!

Πώς γράφεις τους στίχους σου, γράφεις όπου κι αν είσαι μόλις σου έρθει κάποια ιδέα ή έχεις κάποια διαδικασία στο studio ή στο σπίτι;

Είμαι μία έτσι και μια αλλιώς με το γράψιμο… μερικές φορές γράφω για 3 μήνες σερί, κάποιο από το υλικό θα χρησιμοποιηθεί και κάποιο θα μείνει στην άκρη, αλλά απλά θα είμαι σε μια κατάσταση μανίας συγγραφής, ολοκληρώνοντας projects κ.λπ. Και άλλες μέρες/μήνες δεν γράφω τίποτα και απλά ζω τη ζωή μου. Βρίσκω ότι περνάω από φάσεις δημιουργικότητας. Επίσης, σκέφτομαι συνεχώς ρίμες στο μυαλό μου, όποτε όσο νομίζω ότι κάνω ένα διάλειμμα από αυτό, στην πραγματικότητα δεν το κάνω. Κάνω την καλύτερη δουλειά μου στην άνεση του σπιτιού μου. Μου αρέσει να δουλεύω σε στούντιο με ηχολήπτες και όλα αυτά, αλλά βρίσκω ότι δημιουργώ την καλύτερη δουλειά μου όταν είμαι μόνος και μέσα στο κλίμα! Μου αρέσει επίσης να βρίσκομαι στο στούντιο με άλλους καλλιτέχνες, γιατί με κάνει να έρχομαι από ένα άλλο μέρος, έναν πιο ανταγωνιστικό χώρο. Όσο γίνεται με αγάπη και δημιουργούμε μαζί, είναι κάτι που δεν λέγεται, αλλά είναι γνωστό μεταξύ των κορυφαίων. Πρέπει να κάνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερο, οπότε η ενέργεια στο δωμάτιο είναι ότι θα φροντίσω να έχω το καλύτερο κουπλέ σε αυτό το κομμάτι… και αυτό μου αρέσει. Να βγάζω τον καλύτερο εαυτό μου και των άλλων. Το ίδιο ισχύει όταν δημιουργώ μόνος μου… Πιέζω τον εαυτό μου να ξεπεράσει την τελευταία μου δουλειά, οπότε πάντα υπάρχει ένας στόχος στο μυαλό μου και αυτός είναι να είμαι ο καλύτερος XP που μπορώ σε κάθε τραγούδι!

Τι μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί σου από τα επερχόμενα projects ή τις συνεργασίες που ετοιμάζεις;

Οι οπαδοί μπορούν αναμφισβήτητα να περιμένουν περισσότερα προσωπικά έργα από εμένα. Έχω μερικές κυκλοφορίες σε βινύλιο και περιοδείες στο πρόγραμμα. Επίσης, εστιάζω σε περισσότερη παραγωγή έργων για άλλους καλλιτέχνες και στο να κάνω κινήσεις με την Mijo Music Records Label. Νιώθω ότι έχω έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο για όλους να βρουν κάτι που τους αρέσει και θα συνεχίσω να δημιουργώ ακόμα και όταν η πραγματική ζωή κάποιες φορές κάνει την εμφάνισή της και όταν πρέπει να ασχοληθώ με προσωπικά πράγματα. Νιώθω ότι δεν κάνω αρκετά, αλλά αυτό είναι που με κρατάει στο να προχωρώ. Εκτιμώ όλους τους οπαδούς και τους υποστηρικτές μου από όλο τον κόσμο. Βεβαιωθείτε ότι θα επισκεφθείτε τον ιστότοπό μου για αποκλειστικό περιεχόμενο και merch, www.xpthemarxman.com, έχω μερικά πράγματα εκεί για εσάς. Εκτιμώ κάθε έναν από εσάς!! -MARXMAN OUT!