Η Θεώνη, γνωστή ως Mi55t, είναι μια εξαιρετικά δυναμική και πολυτάλαντη MC από την Αθήνα. Με μακρά πορεία στο χώρο του ραπ και της hip hop κουλτούρας, έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα μοναδικό στυλ, ένα πραγματικό hip hop head.

Η Mi55t αποτελεί παράδειγμα του αυθεντικού hip hop το 2023. Το πρόσφατο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο “Λέξεις”, αποδεικνύει την ωριμότητα των στίχων της και τον αναλλοίωτο boom bap ήχο που διατηρεί στις κυκλοφορίες της μέχρι και σήμερα που όλο ένα και λιγότεροι/ες artists επιλέγουν να διατηρήσουν. Είναι μια MC, η οποία μόλις αρχίσει το κομμάτι, θα προκαλέσει τους b-boys και τα b-girls να ξεκινήσουν αμέσως το top rock.

Με αφορμή την εμφάνισή της στο Lake Mode Festival 2023, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο Φράγμα της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, το Rapnroll.gr συνομίλησε μαζί της για το μέλλον της hip hop κουλτούρας στην Ελλάδα, τις αγαπημένες δημιουργικές στιγμές της και πολλά άλλα θέματα που πρέπει σίγουρα να διαβάσεις!

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το όνομα “Mi55t” και τι συμβολίζει;

Miss T. εκ του αρχικού του ονόματός μου στα αγγλικά, με μια οπτική και γραφολογική διαφοροποίηση.

Ο boom bap ήχος στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει να πέφτει αρκετά στις προτιμήσεις του κοινού με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως οι Λόγος Τιμής, The VoCults κ.α. Βλέπουμε artists που τους έχουμε συνηθίσει πάνω σε boom bap ρυθμούς να αλλάζουν τον ήχο τους και ταυτόχρονα νέους/ες artists να μην επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό τον ήχο καν. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Θεωρώ πως πλέον, όπως προανέφερες, δεν έχει το ίδιο μερίδιο ακροατών. Οι δημιουργοί, είτε είναι rappers είτε beatmakers / παραγωγοί, επιλέγουν να κάνουν αυτό που θα ακουστεί πιο εύκολα και θα έχει την μεγαλύτερη απήχηση. Κάθε νέο wave, έχει έναν κάποιο χρόνο που χρειάζεται για να απορροφηθεί από την μουσική βιομηχανία. Πολλοί από τους “παλιούς”, ήταν σε “άρνηση” να περάσουν στο καινούργιο. Αλλά εν τέλει το κάνουν, γιατί ακούγεται ή κάνει νούμερα. Η νέα γενιά από την άλλη, μεγάλωσε μέσα σε αυτό και δεν γνώρισε καν ουσιαστικά το boom bap, οπότε κάνει ότι έμαθε και ότι ακούει να αναπαράγεται. Παρ’ όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ακόμα artists που εμμένουν στον κλασικό ήχο και κάνουν διαχρονικά boom bap κομμάτια και μπιστάνε!  Υπάρχει παραγωγή και ακροατές για όλα, οπότε… ό,τι κουνάει τον καθένα παιδιά! Ευτυχώς η μουσική δεν σταματάει.

Πώς βλέπεις το μέλλον της ραπ μουσικής αλλά και της hip hop κουλτούρας στην Ελλάδα όντας τόσα χρόνια ενεργό μέλος της hip hop κοινότητας;

Πιστεύω πως το ραπ έχει ήδη πολύ ανεβασμένο επίπεδο και έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερη ανάπτυξη όσον αφορά την μουσική. Βλέπω αρκετούς πειραματισμούς σε style και flows, διαφοροποίηση στην θεματολογία, πιο ενδιαφέρουσες επιλογές μουσικής και γενικά πιο ώριμη προσέγγιση σε σχέση με την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς η κουλτούρα του hip hop νιώθω πως έχει κάπως εκλείψει. Όλοι λένε respect, μα έχει χαθεί η ουσία του σεβασμού. Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν έχουν τόσους ακόλουθους, αλλά υπάρχουν κάποιοι πολύ δυνατοί breakers, ακραίοι γραφιτάδες και djs που σε κάνουν να σπας τον σβέρκο σου με τις επιλογές και τις παραγωγές τους. Hip hop is forever. 

Ως ενεργό μέλος της LGBTQ κοινότητας, θα θέλαμε να μας πεις αν έχεις δει εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στον τρόπο που αποδέχεται η κοινωνία μας τα LGBTQ άτομα. Τι θα ήθελες εσύ προσωπικά να δεις να αλλάζει τα επόμενα χρόνια για την αρμονική συμβίωση όλων των ανθρώπων στην χώρα μας, ανεξάρτητα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους.

Το “κι εγώ έχω φίλους γκέι” ή το “στο κρεβάτι τους ας κάνουν ότι θέλουν” και πολλές άλλες εκφράσεις που ακούγονται ακόμα και σήμερα, δείχνει πόσο πίσω είναι ακόμα η Ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο της αποδοχής. Σίγουρα σε σχέση με πριν 15-20 χρόνια, που παρατηρούσα πολύ πιο έντονα την επικριτικότητα και σκληρές αντιδράσεις, υπάρχει μια πρόοδος και μεγαλύτερη ορατότητα. Αλλά δυστυχώς, ακόμα υπάρχει περιθωριοποίηση, στιγματισμός και βία. Δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στο κρεβάτι ενός ανθρώπου, είναι μια ολόκληρη ζωή που δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτάκι ή μια ταμπέλα. Ασχέτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας κτλ.

Θα ήθελα να υπάρξει κάποια στιγμή ειλικρινής αποδοχή και υποστήριξη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της LGBTQ+ κοινότητας, όχι pinkwashing. Όχι να θυμόμαστε την κοινότητα μόνο τον μήνα του pride, για εμπορικούς σκοπούς. Στην τελική, αγνή ανθρώπινη αγάπη είναι. Για τους εαυτούς μας ή για το ίδιο φύλο. Απλά δεν πάει με τις νόρμες. Όταν αυτό γίνει κατανοητό και ευρύτερα αποδεκτό, νομίζω πως όλα σιγά σιγά θα πάρουν τον δρόμο τους. Και πιστεύω πως οι νεότερες γενιές θα βοηθήσουν σε αυτό. Και σε κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και στην μουσική και στην ελεύθερη έκφραση μέσω αυτής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της ενασχόλησής σου με την rap μουσική.

Η σταθερότητα και η “συνέπεια” στις κυκλοφορίες. Καθώς στο κομμάτι της δημιουργίας, κάνω τα περισσότερα πράγματα solo και δεν έχω κάποιο group να μου βάζει “πρίζες” και η ζωή τρέχει, με τα καλά και τα άσχημα και όπως όλοι μας τρώω κι εγώ τα ζόρια μου, δυσκολεύομαι πολύ να κάνω κομμάτια σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Επίσης γράφω μόνο όταν νιώθω πως έχω κάτι να πω, που έχει λόγο να βγει προς τα έξω. Δεν είναι εύκολο να τρέχεις, να χρηματοδοτείς, να παράγεις μουσική και ταυτόχρονα να διατηρείς μια ισορροπημένη καθημερινότητα.

Ποιες είναι οι 5 αγαπημένες στιγμές που έχεις βιώσει στην μέχρι σήμερα πορεία σου στην μουσική;

1. H συνεργασία μου με τον Οδυσσέα των Razastarr, τον Αντρέα μας. ΜΑΖΙ για πάντα.

2. H δημιουργία του πρώτου μου δίσκου με τον Yonassi. Ο χρόνος στο δωμάτιο, οι καφέδες, οι μπύρες, οι παραγωγάρες, το κυνήγι για τις μίξεις, η αγάπη για την μουσική, οι αϋπνίες και τα σερί για δουλειά. -Πολλά σκηνικά, αλλά τα καταφέραμε. Love you brother.

3. Tο THHF 2015, Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά live και σε φεστιβαλάρα. Είναι μεγάλη η χαρά μου που πρόλαβα να υπάρξω μέρος αυτού.

4. Όλα τα opening acts που έχω κάνει σε ξένους artists. 

5. Το live που έκανα πριν λίγους μήνες στο ΑΝ club. Μετά από τόσα χρόνια στην σκηνή, ήταν η πρώτη δική μου παραγωγή, με την σημαντική βοήθεια της Innersense Productions και όλων των αγαπημένων μου ανθρώπων, που ήταν εκεί και μοιραστήκαμε συναισθήματα, χαμόγελα και μουσική!

Ποια είναι τα 5 πράγματα που σου την δίνουν στην Αθήνα και ποια τα 5 πράγματα που λατρεύεις εδώ;

1. Μου την δίνει η κίνηση

2. Το ότι πλέον σχεδόν όπου και να βρεθείς με αμάξι είναι πακέτο το παρκάρισμα

3. Το gentrification στις αυθεντικές γειτονιές της πόλης και όλα τα παράπλευρα θέματα που δημιουργεί

4. Η ταχύτητα στα πάντα γύρω μας

5. Το άγχος που μας δημιουργεί η ζωή εδώ.


1. Λατρεύω την πολυπολιτισμικότητα και τους χαρακτήρες που γνωρίζω σε κάθε βόλτα

2. Το πως ότι ώρα και να είναι μπορείς να βρεις να φας και να βγεις

3. Υπάρχει ένα μπαρ η ένα club για να ακούσεις ότι μουσική επιθυμείς

4. Τα βουνά και οι θάλασσες, που είναι κοντά για μικρές αποδράσεις και αποσυμπίεση

5 Οι φίλοι μου και οι οικογένεια μου

Ποια είναι τα 5 κομμάτια που έχεις στο repeat αυτή την περίοδο;

Keytramine feat freddie gibbs – letstalkaboutit

Saba & No ID – hue_man nature 

Nerd – lemon

Ταφ Λάθος – αου!

Jorja Smith Little things Nia Archives Remix

Μετά από τόσα παραγωγικά χρόνια στη μουσική τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα πλέον; Τι έχεις παρατηρήσει να αλλάζει μέσα στα χρόνια όσον αφορά στη δημιουργική διαδικασία και στο τι σε εμπνέει;

Τα πάντα είναι έμπνευση. Από τον καιρό και την φύση, μέχρι τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα και την συναισθηματική / ερωτική φάση που μπορεί να βρίσκομαι. 

Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να ξεκλειδώσω την δημιουργικότητά μου και την ροή των σκέψεων μου. Ξεκινώντας μουσική θεωρία πριν μερικούς μήνες, νιώθω πως αντιλαμβάνομαι πιο σφαιρικά την παραγωγική διαδικασία και έχω αναπτύξει την αποδόμηση και την απλοποίηση του νοήματος στον στίχο. Πλέον δεν έχω την ανασφάλεια που είχα, χρόνια πίσω, στο ξεκίνημα και σε κάθε νέο κομμάτι που ολοκληρώνω νιώθω πιο γεμάτη.

Τι να περιμένουμε από εσένα στην live εμφάνιση σου στο Lake Mode Festival την Πέμπτη 29 Ιουνίου

Ένα πολύ δυνατό σετ με επιλογές από όλη την δισκογραφία μου, με μπόλικη αγάπη. Ανυπομονώ!

Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου! Ανυπομονούμε να σε δούμε on stage !

Εγώ ευχαριστώ. Σαλούγκα ερχόμαστε!


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
1
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail