Γράφουν: Ρόζα Σάλα, Φίλιππος Μάνθος
Επιμέλεια: Ηλέκτρα Φακιολά

Λεξ. Ο ποιητής των αδικημένων, των απλών ανθρώπων. Όσοι ακούν χρόνια εγχώρια ραπ, το “SOLOΛΕΞ” ξέρουν ακριβώς τι είναι και τι ξεκινάει από αυτό. Η ήδη καθιερωμένη φράση φωνάζει δυνατά σαν σύνθημα. Χρονικά η σόλο καριέρα του Λεξ φαίνεται να ξεκινάει πριν από περίπου 10 χρόνια, στην βάση του, την Θεσσαλονίκη. Ο ΛΕΞ, ραπάροντας την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την μετέπειτα εποχή, κατάφερε όσο κάνεις άλλος να αποδώσει την σκληρή, ωμή, ειλικρινή και πολλές φορές κρύα πραγματικότητα. Ίσως εκεί να έγκειτε και η αμέριστη ταύτιση των ακροατών. Μίλησε για την άσχημη πλευρά της ζωής των καθημερινών ανθρώπων, που παλεύουν να επιβιώσουν, ενώ όλα γύρω καταρρέουν. Οι επιλογές που έδινε τότε η διόγκωση της ανεργίας, ο κοινωνικός διαχωρισμός, η ανισότητα ανάμεσα στα ταξικά στρώματα και η μελαγχολία, δικαίως θα έλεγε κάποιος πως του χρέωσαν τα «blues της γενιάς της κρίσης»

Ο Αλέξης Λαναράς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1984 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει ακόμα. Αρχικά, ασχολήθηκε με το graffiti το 1997 και ήταν μέλος του συγκροτήματος 2G, όπου στην συνέχεια δημιούργησαν τα Βόρεια Αστέρια 2 χρόνια μετά. Πιο συγκεκριμένα, οι Βορ.Ας αποτελούνταν από τους Λεξ, Τζαμάλ, Ζήνων, Μικρό Κλέφτη, 3D και στην παραγωγή τον Mondi με τον Μικρό Κλέφτη, ενώ συχνή ήταν και η συνεισφορά του Dj Aldow.

Το 2003 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Χαλαρά» και έπειτα από ένα χρόνο ακολούθησε το «Χαλαρότερα». Το στυλ τους ήταν αρκετά επηρεασμένο από την πόλη τους και από τους ρυθμούς της, αποτυπώνοντας την μικρογραφία της νύφης του Θερμαϊκού στους στίχους τους, πάνω σε oldschool beats.

Στην συνέχεια, δημιουργήθηκε ένα ακόμη κεφάλαιο, μόνο με τον Μικρό Κλέφτη όμως αυτή την φορά στο πλευρό του, τα «Ανάποδα Καπέλα». Οι δυο τους αυτή την φορά κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Δεν Μας Ξες Καλά» το 2007. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή με πριν, να αντικατοπτρίζουν την πόλη τους στα κομμάτια τους, κατάφεραν να εξαπλωθούν και εκτός Θεσσαλονίκης και να βγάλουν τραγούδια ύμνους που ακούγονται μέχρι σήμερα. Κάποια από αυτά είναι το «24/7», «Ο Τυπάς Που Δεν Πας», «Το Lifestyle Του Κωλόπαιδου», «Κύριος Χ», «Από ‘κει Που Αράζω» και άλλα.

Το 2009 συμμετέχει στον εμβληματικό δίσκο «Άμεση Επέμβαση» του Μικρού Κλέφτη στα κομμάτια “Γρήγορη Λωρίδα”, “20 – 20” και “Παρασκευη & 13”.

Έπειτα, ως Βόρεια Αστέρια πάλι, κυκλοφόρησαν το 2010 δύο κλασσικούς δίσκους για Ελληνική σκηνή, «Τα Αυθεντικά Της Πόλης» και «5 Αστέρων». Σε αυτούς τους δίσκους άφησαν για λίγο την Θεσσαλονίκη στην άκρη και άρχισαν να μιλάνε για την ζωή τους και για τα κοινωνικά προβλήματα, επηρεασμένοι από την άνθιση της κρίσης στην χώρα εκείνη την εποχή, πάνω σε g-funk και boombap ήχους αυτή την φορά, ενώ βλέπουμε και συμμετοχές της Πελίνας στους 2 δίσκους. Πολλά από αυτά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Ορισμένα από αυτά είναι το «Καλύτερες Μέρες», «Υπάρχουν Νύχτες», «Ό,τι Έχουμε Είμαστε Εμείς», «Στάσου Πλάι Μου», «Πιτσιρίκο Πιτσιρίκα».

Το 2012 έρχεται το τελευταίο κεφάλαιο πριν αρχίσει την solo καριέρα του, όπου ήταν μια παραγωγή των Ανάποδων Καπέλων και δεν είναι άλλο από το «Film Noir». Σε αυτόν τον δίσκο πέρα από τα Βόρεια Αστέρια, συμμετείχαν και πολλοί άλλοι rappers από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ο Raf, ο Thel, οι Βήτα Πεις, ο Εφτάψυχος, ο 12ος Πίθηκος, η Πελίνα, ο ΝΕΟΝ και ο Shadow Knight. Ο δίσκος αυτός έχει πιο κινηματογραφικό χαρακτήρα, με τα κομμάτια να έχουν ένα σκοτεινό ύφος, στίχους που μπορούν να παραπέμψουν τόσο σε ταινίες όσο και στην καθημερινότητα και παραγωγές βγαλμένες από ταινίες Noir. Όλες οι παραγωγές του δίσκου, φέρουν την υπογραφή του Dof Twogee και τον προγραμματισμό είχε αναλάβει το Ανάποδα Καπέλα Team.

Την ίδια χρονιά, επίσης, ο Λεξ, όπως και ο Μικρός Κλέφτης με τον Ζήνων, συμμετείχε και στο κομμάτι του Dj The Boy που άφησε εποχή με τίτλο «Πες Τους». Στο κομμάτι συμμετείχαν, επίσης, ο Shadow Knight, ο 12ος Πίθηκος, ο Hatemost, ο Steve και ο Μηδενιστής.

Στο Film Noir “έφτύσε” και το εμβληματικό «Ανάγκες και εθισμοί», σε μια κοινωνία αποδιοργανωμένη, με καυσαερίου τέρατα. Πάντα με το μοναδικό κινηματογραφικό έρεισμα που τον αντιπροσωπεύει. Ραπάρει γιατί το θεωρεί αναγκαίο, τα διεκδικεί όλα, με φόντο το αγαπημένο του γκρίζο που γεμίζει εθισμούς σε όσους το ζουν. Το κομμάτι – προάγγελος του Σόλο Λεξ.

Το ντοστογιεφσκικο «Ταπεινοί και Πεινασμένοι»

Από τον τίτλο και μόνο του κλασικού πια άλμπουμ «Ταπεινοί και Πεινασμένοι», προσδιορίζεται η νοοτροπία και το ύφος της «γραφής» του. Ο ΛΕΞ αποτύπωσε στα αυτιά των ακροατή την περίοδο και την πραγματικότητα που βίωναν τόσο οι έφηβοι, όσο και οι 30άρηδες των πόλεων, αποξενωμένοι στην νέα καθημερινότητα.

Μετρώντας 6 χρόνια οικονομικής κι κοινωνικής κρίσης, τα storylines σοκάρουν από την δόση αλήθειας που εμπεριέχουν. Την μουσική παραγωγή των κομματιών έχει αναλάβει ο Dof Twogee, παράλληλα με τον Skive να επιμελείται την μίξη και το mastering στα Rough Note Studios.

Ο κινηματογράφος πάντα πιστός εμπνευστής και συνοδοιπόρος του Λεξ

«Ούτε που θυμάμαι την χαμένη μου αθωότητα

Μέσα στον κεφάλι μ καρφωμένο έχω ένα κώδικα

Ρουτίνα κάθε «καλημέρα» και μια ακρότητα

Τίποτα πιο άγριο από την καθημερινότητα»

Ούλτρα βία

Η απογοήτευση κι η κοινωνική αποδιοργάνωση οδηγούν πλέον σε «Καταδίκη», καθώς η δικαιοσύνη δεν φτάνει ποτέ στις ζωές εκείνων που δεν κατέχουν πλούτο, δημιουργώντας έτσι εντάσεις, ανισότητες και ανάγκη για σχέδια διαφυγής.

Η τέχνη για κολλημένους είναι η μουσική, την οποία καταλαμβάνουν – καταλαβαίνουν και ζουν οι απλοί άνθρωποι. Η έννοια της παρανομίας και ποσό μάλιστα της έντιμης, με κώδικες και ηθικές αξίες που δημιουργούνται εκ των βιωμάτων – αναγκών, με την εκλογίκευση του ΛΕΞ αλλά και τον λυρισμό στίχο-στίχο και γραμμή προς γραμμή, διαμόρφωσαν εικόνες και συναισθήματα, σαν το εξώφυλλο του άλμπουμ που αναπαριστά την Θεσσαλονίκη να καίγεται στην μεγάλη φωτιά του 1917.

Το εξώφυλλο του “Ταπεινοί και Πεινασμένοι” απεικονίζει την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 1917.

Μέσα στο δίσκο υπάρχουν 4 συμμετοχές:

• «Ο κόσμος κακός» με Κάνων

• «Χαρτζιλίκι» με Ζηνων-Μικρό Κλέφτη

• «Μια τζούρα ρεαλισμού» με Τζαμαλ

• «Από την γεννά ως την φθορά» με Hatemost

Αστυνομική βία, προφυλακίσεις, δικαστήρια, παραβατικοί φίλοι, κούραση από τις δουλειές, μοναχικότητα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, αναμένοντας τα κοινωνικά μερίσματα.

Από το άλμπουμ δύο κομμάτια θα ντυθούν με βιντεοκλίπ: το «Καταδίκη» και το «Κυνήγι».

Ο δίσκος με το ακρωνύμιο «ΤΚΠ» , από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα παραμένει διαθέσιμος για download, δωρεάν στο Ίντερνετ .

Το 2015, θα εμφανιστεί στις οθόνες μας με το «Ματωμένη Τρίτη». Ένα freestyle κομμάτι με τον Δημήτρη Μουγκό να τον βιντεοσκοπεί στο Rough Note Studios σε beat του Braille Pentagram. Ένα κομμάτι άκρως συνδεδεμένο με την ταινία του Οικονομιδη «Το μικρό ψάρι».

Εισερχόμενοι στο 2016, θα ακούσουμε από τον ΛΕΞ πέντε κομμάτια, όλα με διαφορετικές συνεργάτες .

Τον Μάρτιο του 2016 κυκλοφορεί το «Χαμένα Κορμιά» ένα feat με τον Θύτη και τον Dj Aldow.

Τον Μάη της ίδιας χρονιάς, σε παραγωγή του Asto Pasam, θα μας χαρίσει το σκοτεινό «Παιδιά του παγετού», σχολιάζοντας την έκρηξη της εποχιακής δουλειάς και την ανασφάλεια που δημιουργεί, με την αγωνία του να υπάρχεις και να αγαπάς σε μίζερους καιρούς.

Τον ίδιο μήνα θα κυκλοφορήσει και το «Από Κάτω», σε παραγωγή Braille Pentagram από Rough Note Studios.

Στην εκπνοή του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου, κυκλοφορεί το bonus track από το «Κλειστό Κύκλωμα», του Eversor. Το αριστουργηματικό «Ένα αστέρι από τσιμέντο» αποτελεί μια άκρως περιγραφική εικόνα της τότε εποχής, από τον πρώτο κιόλας στίχο.

Με μάτια κατακόκκινα γυρνούσα τα χαράματα

φωτιά στα αγουροξυπνημένα μεροκάματα

δεν άκουγα όταν μου λέγανε τράβα να μάθεις γράμματα

με φάγανε οι αλητοπαρέες και τα τρεχάματα

Το κομμάτι κλείνει με μια αναφορά σε ένα κομμάτι από το Πάνθεον της Ραπ, το «Survival of the fittest» από Mobb Deep

“There’s a war goin’ on outside no man is safe from”

“Γιατί όπως είπανε δυο τσάκαλοι πριν χρόνια στο Queens γίνεται πόλεμος εκεί έξω και κάνεις ασφαλής»

Τέλος, στις 4 Ιουνίου, θα κυκλοφορήσει το “Feel the drama” ένα feat με τον J FYAH, σε παραγωγή Dof Twogee – Asto Pasam, ηχογραφημένο στα Grooveebox Studio και RoughNote Studio .

To 2016 κυκλοφορεί το ανατρεπτικό “Είναι Hardcore” του Sadoma, σε παραγωγή του Phaser, με τον Λεξ και τον Τζαμάλ να συμμετέχουν στο κομμάτι.

Το 2017 δεν θα ακούσουμε από τον ΛΕΞ νέα δικά του κομμάτια, ωστόσο θα τον ακούσουμε στο κομμάτι Μαύρη Μουσική του Κανών. Παρόλο που δεν το συνηθίζει, θα εμφανιστεί στο «Κάθε Μέρα», ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θα εξηγήσει τι εστί για εκείνον ο όρος «δικά μας παιδιά» και την ευθύνη που νιώθει απέναντι τους, όπως και το γεγονός που τον καθιστά επειδή ραπάρει να είναι ράπερ, μια μορφή αντιποίησης σύμφωνα με τον ίδιο. Αναφέρεται επίσης στην επικείμενη κοινωνική κατάσταση και πραγματικότητα και τονίζει ακόμα μια φορά την δύναμη της αξιοπρέπειας.

«2ΧΧΧ»

Στις 16 Μαΐου 2018, θα κυκλοφορήσει η ναυαρχίδα της εγχώριας ραπ μουσικής. Ο δίσκος που θα καθιερώσει τον ΛΕΞ, ως νούμερο 1 όχι μόνο στην ελληνική ραπ σκηνή, αλλά στην ελληνική μουσική.

Το άλμπουμ περιέχει εννιά κομμάτια. Οι στουντιακές διαδικασίες (μίξη και mastering) έγιναν εξ ολοκλήρου από τον Skive, ενώ την μουσική επιμέλεια υπογράφει ο πλέον συνοδοιπόρος του, Dof Twogee. Να σημειώσουμε ότι στην σύνθεση των κομματιών «VITTORIO» , «ΜΠΟΜΠΑΝ» , «ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ» εντοπίζουμε τον Tyler Rydosz και στα «ΚΟΡΑΚΙΑ» και «ΚΡΙΜ» τον Deathwish.

Ο ΛΕΞ μέσα από τα κομμάτια του δίσκου συνεχίζει να ραπάρει για την αθέατη πλευρά της κοινωνίας , που πια έχει την δικιά της φωνή, απαξιώνοντας όσους συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες.

Μου λέει γάμησε τους rappers, μίλα για τη ζωή

Όροφο προς όροφο, γραμμή προς γραμμή

Ωραία, ρευματοκλοπές, υποτροπές, λογαριασμοί

Ανεργία, αφραγκία, μπάτσοι, Χρυσή Αυγή

Μεροκάματα του τρόμου, εξώσεις, πλειστηριασμοί

Και η γειτόνισσα να λέει πως γίναμε γραφικοί

Μην ρωτάς άμα το ζω, αδερφούλη το ζω

Με τσιγάρα και σφυρίχτρα λίγο πριν το σεισμό”

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Τα ερεθίσματα του ΛΕΞ από την μεγάλη οθόνη, και συγκεκριμένα τον Ιταλό σκηνοθέτη Βιττόριο ντε Σίκα και την ταινία “Κλέφτες ποδηλάτων”, θα γεννήσουν το “Vittorio”. Ανομία, ανικανότητα των αρχών, αδιαφορία του κράτους, μετανάστευση, μεγάλες πόλεις γεμάτες με ανθρώπους που δεν νοιάζονται πια και βρίσκουν διέξοδο στα ναρκωτικά.

Πριν κοιμηθούμε όλοι ευχόμαστε υγεία

Όχι άλλους φίλους μες στα νοσοκομεία

Παράσιτα για την κοινωνία

Μας συγχωρείτε για την ταλαιπωρία

Εδώ δεν ‘ναι cinema

Πού ξες εσύ απ’ αυτά;

Κυκλοφορούμε μόνο με αστικά

Ασθενοφόρα και περιπολικά” 

Vittorio

Στο αριστουργηματικό “VITTORIO” υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ η βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην κατηγορία Καλύτερη ταινία μικρού μήκους, Ζακλίν Λέντζου

Οι παραβατικοί φίλοι δεν λείπουν από τον κύκλο. Άλλωστε ίσως είναι η μόνη διέξοδος που αφήνει ένα “σύστημα” το οποίο καταπιέζει και υπονομεύει συνεχώς τα παιδιά του. Και κάπως έτσι κυλάει η ζωή, εμπεριέχοντας μέσα της όλη την ατέρμονη ροή της καθημερινής πάλης για επιβίωση και εκπλήρωση των στόχων.

Ζούμε τον έρωτα σε νοικιασμένα σπίτια

Που ‘χουν κομμένα ρεύματα και απλήρωτα ενοίκια

Μικρά δωμάτια και όνειρα τεράστια

Μίσος σαν τα Γαλλικά προάστια

Παυσίπονα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κομμάτι “ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ”, το bridge ανήκει στον ψηλό με τα αργεντίνικα συνθήματα, ΣΑΝΤΑΜ .

Αναμφίβολα οι ρίμες του ΛΕΞ είναι σκοτεινές. Μιλάει για κάτι που ο καθένας ζει, εκεί που βγαίνεις, εκεί που εργάζεσαι, εκεί που ερωτεύεσαι. Στα samples συχνά ακούγονται κόρνες, σειρήνες και περιπολικά. Η σύγχρονη πραγματικότητα δημιουργεί εντάσεις, φέρνει αϋπνίες και πολλές φορές εξωθεί σε ακραίες καταστάσεις με την καταστροφολογία των δελτίων ειδήσεων να μεσουρανεί, καθώς το μέλλον φαντάζει ατελείωτο και δυστοπικό.

Πάντα μου έλεγε πως όλα είναι εντάξει

“Έχεις νεύρα”, έλεγε, “θα σου περάσει”

Μα όσο μεγάλωνα κι ο κόσμος γκρεμιζόταν

Φοβόταν μην τρακάρω το κεφάλι σαν τον Boban

Γι’ αυτό της λέω ότι όλα είναι εντάξει

ΜΠΟΜΠΑΝ

Ο ΛΕΞ είναι ένα κομμάτι των πόλεων, ένα ακόμα τύπος του περιθώριου. «Τσουλάει» μέσα στους δρόμους των πόλεων, εξιστορεί την πραγματικότητα τους μέσα στις ρίμες του. Δεν είναι underground, μα ραπάρει για αυτά που βλέπει να συμβαίνουν στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους .

Το ξέρω θέλεις τη ζωή μου να φτιάξω

Να κάνω μαγικά, να με ξεπεράσω

Δε θες να μείνω στον Άσο

Μα θέλεις να rapάρω σαν να μην έχω να χάσω

Γουστάρεις να μ’ ακούς πεινασμένο

Άφραγκο και ταλαιπωρημένο

Κι όσο μέσα μου εγώ αργοπεθαίνω

Να βγαίνεις και να λες “τι φτύνει το μαλακισμένο;

ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ

Στο bridge του «ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ» ακούμε τον FILIPONE.

Ο ΛΕΞ «σκοράρει» γιατί μέσα από τα κομμάτια του προτάζει το προσωπικό του βίωμα, στην απελπισία της μεσοαστικής τάξης. Παρ όλο τον πεσιμισμό στα κομμάτια του, καταφέρνει να ενώσει τους ακροατές, σαν ένα είδους λύτρωσης αφού κοινοποιεί καταστάσεις γνώριμες. Την αφραγκία, την αποξένωση, την αστυνομική βία, την παραβατικότητα, τις κοινωνικές διακρίσεις.

ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ, ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1

Το 2019 θα σηματοδοτήσει για τον ΛΕΞ μια χρόνια γεμάτη από επιτυχίες. Στις 6 Απριλίου του 2019 “σκάει” πάλι χωρίς καμία προειδοποίηση, το «Τίποτα στον Κόσμο», ένα κομμάτι σε παραγωγή Dof Twogee. Τόσο το βιντεοκλίπ του κομματιού, όσο και το συναίσθημα που δημιουργεί καθηλώνουν το ακροατήριο. Μπορεί τα σκηνικά να μην άλλαξαν, αλλά θα συγκλονίσει η ανακούφιση και η παραδοχή του .

Τώρα, μάνα, ζω απ’ τη μουσική μου

Πληρωμένοι όλοι οι λογαριασμοί μου (αμήν)

Θα πεθάνω αν δε με νιώθουν οι δικοί μου

Όπως με κρίνω εγώ, ποιος θα με κρίνει; (κανείς)

Είν’ απ’ το δρόμο και στο δρόμο θα μείνει (τσιμέντο)

Με φυλάει και μου λέει “έχεις ευθύνη”

Μέσα σε μόλις μία ώρα το κομμάτι “Τίποτα στον Κόσμο” εκθρόνισε Snoop Dogg και Φουρέιρα από την πρώτη θέση, εκτοπίζοντάς τους στο νούμερο δύο των τάσεων στο YouTube.

Στα μέσα του Ιούνη του 2019, ο ΛΕΞ θα κάνει δυο συναυλίες ορόσημο. Στις 14/06 θα «ταρακουνήσει» το Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα με την προσέλευση του κόσμου να αγγίζει τα 10.000 άτομα και στις 21/06 στην Θεσσαλονίκη θα βάλει «φωτιά» στην ΔΕΘ.

Η συναυλία στο Θέατρο Πέτρας αποτελεί το μεγαλύτερο ραπ live των τελευταίων χρόνων

Ο ΛΕΞ , σε όλη την κριτική που του ασκήθηκε για το ύφος της μουσικής του θα απαντήσει πάλι με μουσική.

Το «ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ» κυκλοφόρησε πρώτα στο Spotify και στις 22 Δεκεμβρίου στο YouTube, όπου θα κρατηθεί στο νούμερο 1, για πάνω από 2 εβδομάδες. Την συγκινητική παραγωγή του κομματιού ανέλαβε ο Ortiz και σε συνδυασμό με την αμεσότητα του ΛΕΞ, συντέλεσαν για να κατανοήσουν αρκετοί ότι «δεν νικιέται η αλήθεια».

Και παρά τις διάφορες με την ευκολοχώνευτη και ανάλαφρη εμπορική μουσική του σήμερα, η αξιοπρέπεια δεν εντοπίζεται στα trends.

Έχω τον σεβασμό των αντιπάλων

Μια θέση μες στην playlist μικρών και μεγάλων

Με συγκρίνουνε μ’ αυτόν και τον άλλον

Το έκανα να φαίνεται εύκολο μάλλον

Θέλουνε να μάθουν πώς το έκανα

Ζω και μ’ αγαπάνε σαν να πέθανα

Πρώτη φορά που θα ακούσουμε τον ΛΕΞ, μέσα στο έτος 2020, δεν θα είναι σε δικό του καθεαυτό κομμάτι, αλλά μέσα στο άλμπουμ του νεοφερμένου VLOSPA, στο κομμάτι «Mektoub». Η συμμετοχή του αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς το όνομα του δεν αναγράφεται.

Στις 2 Μαρτίου, θα αναρτηθεί από το FLIX, η «συζήτηση» του ΛΕΞ με τον Οικονομίδη. Οι δύο δημιουργοί έχουν αρκετά κοινά: μιλούν την ίδια γλώσσα, κοιτούν κατάματα και με ωμή ειλικρίνεια ένα ελληνικό περιθώριο που έμεινε για πολύ καιρό χωρίς αντιπροσώπευση στη μουσική και στο σινεμά και κάνουν «τέχνη για κολλημένους».

Έπειτα, θα έρθει η πολυαναμενόμενη συμμετοχή του στα Session του Dof Twogee, στις 13 Ιουνίου, με το κομμάτι «VARANE». Στο κλιπ φαίνεται να το «φτύνει» όλο με τα μάτια κλειστά , για να καρφωθεί ακόμα μια φορά στο νούμερο 1.

Η έμπνευση του Λεξ ίσως είναι ατελείωτη. Εμπνέεται από τους ανθρώπους που έχει γύρω του, από το ποδόσφαιρο, τις πλατείες, τον κινηματογράφο, το πεζοδρόμιο, τα video games, τα βιβλία, τα cyborgs, τα ποιήματα και ασφαλώς την ίδια από την ίδια τη μουσική. Ο Λεξ εμπνέεται από όλα αυτά και από άλλα που ανακαλύπτουμε μέσα από τους στίχους του, κάθε φορά που ακούμε τα κομμάτια του. “Ελλάδα, ευχαριστούμε για την έμπνευση” Με αφορμή όμως αυτό το άρθρο, αυτή τη φορά θέλουμε εμείς να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λεξ που ντύνει μουσικά και στιχουργικά τις μέρες και τις νύχτες μας. Που βγαίνει την κατάλληλη στιγμή και “χώνει”. Που επικύρωσε ότι μεταξύ μας δεν νικιέται η αλήθεια. Που μας βάζει σε σκέψεις. Και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερό του κατόρθωμα.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
1
omg
love love
11
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Roza Sala