Υποτιμημένοι ράπερ, αυτή η μάστιγα.
Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι, άλμπουμ είτε για ολόκληρη την καριέρα ενός καλλιτέχνη, πάντα αυτός ο όρος θα πλανάται πάνω από τη Hip-Hop στρατόσφαιρα.
Όπως σε κάθε είδος μουσικής, έτσι και στη ραπ υπάρχουν MC’s οι οποίοι δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη αναγνώριση που τους αναλογεί, κι αυτό γιατί μπορεί φαινομενικά η πορεία τους να είναι γνωστή και να χαίρει εκτίμησης από πολλούς, ωστόσο όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους κορυφαίους όλων των εποχών, για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι συγκεκριμένοι MC’s απουσιάζουν από τη λίστα.
Σ’ αυτό το αέναο debate λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τους 10 πιο αδικημένους ράπερ στην ιστορία που άξιζαν ή αξίζουν ακόμα και σήμερα μεγαλύτερο σεβασμό από τη Hip-Hop κοινότητα.
#10. Aesop Rock

Μια μουσική ιδιοφυία με 25 και πλέον χρόνια πορείας στη ραπ δισκογραφία που ήδη μετρά αθόρυβα 9 προσωπικούς δίσκους στο παλμαρέ του. Ένας υπερταλαντούχος ράπερ και παραγωγός με καθαρό, μεστό flow, άκρως κινηματογραφική αισθητική στα κομμάτια του και μακράν το πιο πλούσιο λεξιλόγιο από οποιονδήποτε άλλο στη Hip-Hop σκηνή.
Αδικείται για την underground στάση του ή ακόμα και την επιλογή του ονόματός του.
#9. Tech N9ne

Από τις πιο παρεξηγημένες παλιές καραβάνες του rap game και ταυτόχρονα από τους πιο δημοφιλείς αυτόνομους ραπ καλλιτέχνες χάρη στη φανατική βάση οπαδών του. (Συν)ιδρυτής του επιτυχημένου ανεξάρτητου label «Strange Music», μουσικά καινοτόμος κι ένας άριστος χειριστής του λόγου με τρομακτικά γρήγορο flow, εκρηκτικά punchlines και πολύ δυνατά πνευμόνια.
Πιθανόν να μην κατόρθωσε να λάβει τη mainstream αναγνώριση εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεξάρτητης πορείας του.
#8. Sean Price

Μια ακόμα κλασική περίπτωση underground καλλιτέχνη του οποίου η αξία δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε. Μέλος των ιστορικών σχημάτων Boot Camp Clik και Heltah Skeltah με εξαιρετικές σόλο δισκογραφικές δουλειές όπως το «Monkey Barz» (2005) και το «Jesus Price Supastar» (2007), ξεχώρισε για τα έξυπνα punchlines του, το ξεχωριστό ηχόχρωμά του και την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ στα κομμάτια του.
Αδικήθηκε για το γεγονός ότι παρέμεινε 100% underground μέχρι και το θάνατό του.
#7. Pharoahe Monch

Ο ερμηνευτής του θρυλικού «Simon Says». Πρωτοπόρος στη λυρική καινοτομία εδώ και τρεις δεκαετίες και μέλος των Organized Konfusion, γνωστός για τους σύνθετους στίχους του, τις πολυσύλλαβες ρίμες του, και το περίτεχνο delivery του. Ένας αξιόλογος κοινωνικός σχολιαστής που χρησιμοποιεί το Hip-Hop σαν πλατφόρμα για πολιτική επαγρύπνηση και έχει αναγκάσει τον εμβληματικό Kool Moe Dee να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον στο βιβλίο του «There’s a God on the Mic».
Τον αδικεί το γεγονός ότι τα δύο πρώτα του άλμπουμ [«Internal Affairs» (1999) και «Desire» (2007)] κυκλοφόρησαν με 8 χρόνια διαφορά.
#6. Wise Intelligent

Ο ιθύνων νους των Poor Righteous Teachers. Ένας δημιουργικός και πολιτικά στρατευμένος MC/ακτιβιστής για τον οποίο λίγοι γνωρίζουν ότι ακολούθησε μια εξίσου δημιουργική καριέρα και ως αυτόνομος καλλιτέχνης με 8 άλμπουμ στο ενεργητικό του.
Πιθανόν να αδικείται για την απουσία κάποιου κλασικού single ή την επιμονή του στη διάδοση της ισλαμικής ιδεολογίας των Five Percenters.
#5. Guru

Η ζεστή και γαλήνια φωνή των Gang Starr ή αλλιώς το alter ego του DJ Premier. Ένας λυρικός, χαρισματικός, επιδραστικός κοινωνικός σχολιαστής που κατάφερε με το πηγαίο ταλέντο του αφενός, να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο gangsta και το conscious rap και αφετέρου, να πετύχει το καλύτερο πάντρεμα rap και jazz μουσικής με την τετραλογία «Jazzmatazz», ένα μουσικό εγχείρημα που δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε από τη Hip-Hop κοινότητα.
Αδικήθηκε για το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του κράτησε χαμηλό προφίλ όντας αυτό που λέμε αγγλιστί «down to earth».
#4. Royce Da 5’9”

Πολλοί τον γνώρισαν ως τον «Κακό» από την συνεργασία του με τον Eminem στους Bad Meets Evil, ωστόσο ο Royce Da 5’9” είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός παρατρεχάμενος του Marshall Mathers. Εξέχον μέλος των Slaughterhouse και των PRhyme, ο άλλοτε ghostwriter του Diddy και του Dr. Dre μετρά μέχρι στιγμής συνολικά 14 studio άλμπουμ (8 προσωπικά και 6 συνεργατικά), 2 υποψηφιότητες για Βραβείο Grammy, και μια διόλου αμελητέα πορεία στο rap game.
Παρά την ποικιλομορφία του ήχου του, ίσως να τον αδικεί η έλλειψη ηχητικής σταθερότητας πίσω από το μικρόφωνο.
#3. Masta Ace

Ένας από τους πιο επιδραστικούς βετεράνους της ραπ στην ιστορία με ασύλληπτα skills που, παρά τη σοβαρή ασθένειά του (διαγνώστηκε το 2000 με σκλήρυνση κατά πλάκας), κατάφερε να σταθεί όρθιος κυκλοφορώντας μερικά από τα σημαντικότερα Hip-Hop άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού «Disposable Arts» (2001).
Αδικείται για τη διαχρονική underground παρουσία του στο χώρο.
#2. AZ

Ο μοναδικός featured καλλιτέχνης του εμβληματικού «Illmatic». Κι όμως, παρά το άψογο flow, τον απαράμιλλο λυρισμό, την αδιαμφισβήτητη διάρκεια και τους συνολικά 9 προσωπικούς δίσκους του, ο AZ δεν κατάφερε ποτέ να γευτεί τους καρπούς της επιτυχίας των υπόλοιπων μελών του υπερσυγκροτήματος The Firm.
Πιθανόν να τον αδίκησε το κακό marketing και η μοιραία σύνδεση/ταύτισή του με τον επί χρόνια εμπορικότερο φίλο του, Nas.
#1. Black Thought

Ο frontman των θρυλικών The Roots. Για πολλούς ο πιο υποτιμημένος MC όλων των εποχών. Διεισδυτικός, οξυδερκής και πολυγραφότατος στιχουργός με πολυσύλλαβες ρίμες, εσωτερικές ομοιοκαταληξίες, βαθιά πολιτικό στίχο και αψεγάδιαστο flow συνοδευόμενο από άρτιο χειρισμό της αναπνοής.
Αδικείται ξεκάθαρα από τη φτωχή σόλο καριέρα στα 35 και πλέον χρόνια πορείας του στη Hip-Hop σκηνή.
Honorable Mentions
- Cormega
- R.A. The Rugged Man
- Murs
- Immortal Technique
- Brother Ali
- Jean Grae
- Ras Kass
- The Last Emperor
- Obie Trice
- Bun B
