Ο Δράμα Κωμικού και ο Black Spirit έρχονται στο ΙΛΙΟΝ Plus την Κυριακή 24 Μαρτίου για να καταθέτουν επί σκηνής μνήμες από το μουσικό παρελθόν και μέλλον τους παρουσιάζοντας τους δίσκους “Ανάσα” (ΔΚ) και “Παράνομα Ρεφραίν” (Black Spirit).

Με αφορμή την συναυλία, μίλησαν στο RapnRoll.gr:

Χαίρετε κύριοι. Πώς προέκυψε το όνομα “Οι Μπόμπιρες που ‘ γίναν τσάκαλοι”;

Δρ.Κ.: – Το project στην ουσία του φανερώνει μία χρονική διαδρομή, από τότε που ήμασταν παιδιά, έως το σήμερα. Από μια ηλικία συνυφασμένη με τον αυθορμητισμό και την ανεμελιά,  σε μια ηλικία συνυφασμένη με τις ευθύνες και την διαμόρφωση του τελικού εαυτού. Πολλά άλλαξαν στην πορεία αυτή, κρατήσαμε όμως τα πιο αγνά χαρακτηριστικά μας ακέραια και πάνω από όλα την αγάπη για τη μουσική, μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου οι περισσότεροι γύρω μας σιωπούν μπροστά στο άδικο. Είμαστε εντάξει λοιπόν, επειδή οι μπόμπιρες που έχουμε μέσα μας, είναι περήφανοι για μας στο σήμερα. Στην πράξη, το όνομα αφορμάται από το συνδυασμό δύο κομματιών μας, από τους τελευταίους μας δίσκους.

Black Sp. : Θα έλεγα πως είναι μια διαδρομή πιο πολύ, από ότι είναι ένα όνομα.

Μια διαδρομή που ξεκινάει με την αθωότητα και οι συνθήκες μεγαλώνοντας σε βάζουν σε ένα άλλο τρυπάκι προσπαθώντας βέβαια να κρατήσεις την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια όσες αναταραχές και αν έχει η διαδρομή.

Γράφετε στίχους στις χαρές ή στις λύπες σας; Από πού εμπνέεστε; Τι εκκινεί τη δημιουργία;

Δρ.Κ. : Οι στίχοι μου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενδοσκόπησης.  Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετάφραση των ερεθισμάτων σε μια νέα γλώσσα. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να αντλούνται από τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζω, τόσο εντός μου όσο και εκτός μου, μπορεί να αντλούνται από εικόνες στη φύση ή από καλλιτεχνικά έργα που θαυμάζω. Υπάρχουν βέβαια και φορές που δεν ξέρω από πού έχει προκύψει αυτό που γράφω, μάλλον από κάποιο κελάρι του νου μου που το ανοίγω τόσο ώστε να γράψω το κομμάτι και ξανακλείνει αμέσως μετά, αφήνοντας με να κοιτώ κι εγώ με απορία.

Black Sp. : Ζούμε στην Ελλάδα του 2024 λίγη ενσυναίσθηση θέλει και το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας είναι έμπνευση από μόνη της είτε αυτό είναι μια βόλτα, είτε μια κουβέντα, είτε μια είδηση.

Χαρακτηρίστε την ελληνική hip-hop σκηνή σήμερα με 3 λέξεις.

Δρ.Κ. : Δε μπορώ να γίνω τόσο συμπεριληπτικός, οπότε οι 3 λέξεις μου θα είναι: πολύ μεγάλη συζήτηση.

Black Sp. : 3 λέξεις είναι σίγουρα λίγες και η κουβέντα μπορεί να κρατήσει ολόκληρο βράδυ. Σίγουρα όμως είναι στην καλύτερη περίοδο που υπήρξε ποτέ και με τα καλά της και με τα κακά της.

Πώς βλέπετε τη θέση της hip-hop στην ελληνική κοινωνία;

Δρ.Κ.: Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί MCs και συγκροτήματα σήμερα που εκφράζουν τις ανησυχίες του καταπιεσμένου ανθρώπου, που έχουν γίνει η φωνή για όσους πρακτικά δεν έχουν φωνή. Το rap έχει μπει πλέον σε κάθε σπίτι και όσο αυτό μένει πιστό στις ρίζες του και δε γίνεται εργαλείο του συστήματος, οι μέρες είναι ηλιόλουστες.

Black Sp. : Η hip-hop πάντα είχε μια κοινωνική επιρροή, στο σήμερα βέβαια είναι πιο έντονη και όταν βλέπεις καλλιτέχνες με μεγάλη επιρροή να παίρνουν θέση και να δίνουν φωνή στις επόμενες γενιές είναι ανεκτίμητο.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας στιγμή ή εμπειρία που προήλθε από την μουσική σας ενασχόληση;

Δρ.Κ. : Κάθε φορά που γεννιέται ένα κομμάτι, είτε στο χαρτί είτε στο στούντιο είναι μια συγκλονιστική στιγμή. Αν ξεχώριζα μια στιγμή παρόλα αυτά, αυτή θα ήταν όταν τελείωσαν οι ηχογραφήσεις για το “Ανάσα” και με πιάσανε τα ζουμιά στην αγκαλιά του λόγου χάριν στο RedFrame Studio. Επίσης, ακραία εμπειρία ήταν και το πρώτο λάιβ με τη μπάντα μου, τους Dramoulins, το καλοκαίρι του ’23.

Black Sp. :Το βράδυ της παρουσίασης του walk n talk pt2 του Λόγου Χάριν και η κυκλοφορία του 1ου μου προσωπικού δίσκου Hood Elegance μαζί με τον Ace beats.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στις 24 Μαρτίου;

Δρ.Κ. : Σίγουρα κάτι μοναδικό. Θα ανοίξουμε μια πόρτα στο μέσα μας και θα ρίξουμε φως για να το βγάλουμε έξω. Θα ραππάρουμε για το πρόβλημα, θα ραππάρουμε για το πώς μας επηρέασε, θα ραππάρουμε για το πώς το λύσαμε. Όπως και να ‘χει να περιμένετε να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Κι όταν όλα τελειώσουν και φύγουμε, θα έχουμε πάρει όλοι μια βαθιά ανάσα. Σας το εγγυώμαι.

Black Sp. : Σίγουρα ένα δυνατό performance. Είναι μια στιγμή που περιμέναμε καιρό και αυτό από μόνο του το κάνει ένα τεράστιο ξέσπασμα συναισθημάτων. Όποιος ξέρει ξέρει και όποιος δεν ξέρει ας μας τιμήσει με την παρουσία του για να μάθει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δρ.Κ. : Αρχικά ετοιμάζουμε μια περιοδεία τον Απρίλιο στην Κρήτη, το νησί που μας φιλοξενεί, αγαπάμε και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό. Όσον αφορά τα μουσικά, ετοιμάζουμε ένα project μαζί, να το περιμένετε, θα είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε να διαφέρει από ότι έχετε ακούσει. Παράλληλα, και η προσωπική δημιουργία συνεχίζει, τόσο solo όσο και με το σύνολο των Dramoulins.

Black Sp. : Σίγουρα περισσότερη μουσική καθώς ήδη έχουμε στα σκαριά μια δουλειά μαζί με τον Δράμα Κωμικού. Από εκεί και πέρα ίσως ένας τρίτος προσωπικός δίσκος; Συνεργασίες με καινούριους καλλιτέχνες; Θα δείξει, σίγουρα δεν θα υπάρξει κάποιο brake στα κοντά.

Αν δίνατε μία συμβουλή σε ένα νέο καλλιτέχνη που ξεκινάει την καριέρα του τώρα στο hip hop, ποια θα ήταν αυτή;

Δρ.Κ. : Να αφήσει το νου του να ρεύσει. Τότε θα ρεύσει και το στυλό του στο χαρτί.

Black Sp. : Να κάνει αυτό που γουστάρει πραγματικά, αυτό που βγαίνει από μέσα του, ανεξάρτητα του τι είναι επίκαιρο σαν ήχος. Να βγαίνει από μέσα.

“Οι Μπόμπιρες που γίναν Τσάκαλοι”, ο Δράμα Κωμικού και ο Black Spirit θα σας περιμένουν στο ΙΛΙΟΝ Plus για μια βραδιά παιδική ενηλικίωσης. Στο πλευρό τους στα decks ο Sumo, ενώ συμμετέχουν οι Λόγου Χάριν, Ραμμένος Άσσος και Ζωγράφος.

Συναυλία: “Οι Μπόμπιρες που γίναν Τσάκαλοι” | Δράμα Κωμικού x Black Spirit

Χώρος: ΙΛΙΟΝ Plus (Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα)
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Μαρτίου 2024
Ώρα προσέλευσης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Early Birds 8€ | Προπώληση: 10€ | Ταμείο 12€

Φυσικά σημεία προπώλησης:

– Reload Stores (Ακαδημίας 81, Αθήνα)

– Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Αθήνα)

Διοργάνωση & Επικοινωνία: Action Εστί | Artist & Event Management


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
1
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail