Όταν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες ο παραγωγός και συνιδρυτής της Def Jam Recordings, Rick Rubin, πάντρευε για πρώτη φορά τη rap με τη rock μουσική στο θρυλικό ριμέικ του «Walk This Way» των Run-DMC και Aerosmith, κανείς δεν φανταζόταν το προηγούμενο που θα δημιουργούσε εκείνο το ανορθόδοξο εγχείρημα στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.
Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος θα χρησιμοποιούσε μουσικά δείγματα των Black Sabbath, AC/DC και Led Zeppelin για τις ανάγκες του παρθενικού δίσκου των Beastie Boys «Licensed to Ill» ενώ δύο χρόνια μετά, θα απογείωναν μαζί με τον Terminator X το «She Watch Channel Zero?!» των Public Enemy μέσω των απανωτών κιθαριστικών riffs της κλασικής επιτυχίας των Slayer «Angel of Death».
Η συγχώνευση των δύο ετερόκλιτων ειδών μουσικής με ζωντανή ενορχήστρωση θα έπαιρνε σάρκα και οστά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές της δεκαετίας του ’90 από μπάντες όπως οι Urban Dance Squad, οι Body Count, οι Rage Against the Machine και οι Cypress Hill, με τους τελευταίους να προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό ακροατών της metal χάρη στη σκοτεινή αισθητική των άλμπουμ τους και τον αμιγώς σκληροπυρηνικό ήχο του «Bones» δίσκου τους.
Αν και η σχέση ανάμεσα στη Hip-Hop και τη metal κάθε άλλο παρά αρμονική ήταν, μιας και η πλειοψηφία των απανταχού metalheads δεν αναγνώριζε τη Hip-Hop όχι μόνο ως κουλτούρα αλλά ούτε καν ως είδος μουσικής, θα αποδειχθεί τελικά ότι οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες –έως και εχθρικές μεταξύ τους– μουσικά και αισθητικά κουλτούρες έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Στο παρόν αφιέρωμα συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα rap metal κομμάτια της τελευταίας τριακονταετίας που επιβεβαιώνουν πως όταν οι βαριές μπασογραμμές και τα επιθετικά vocals συναντούν τα σκρατσαρίσματα και τις hip hop ρίμες, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό.
Anthrax & Public Enemy – Bring the Noise
Το απόλυτο rap metal crossover από μια «ανίερη» συνεργασία που κατάφερε να μετατοπίσει ένα σημαντικό μέρος των οπαδών της metal στη Hip-Hop φιλοσοφία. Ο κιθαρίστας της thrash metal μπάντας Anthrax και Hip-Hop φαν, Scott Ian, θα προσεγγίσει τον μέχρι τότε διστακτικό frontman των Public Enemy, Chuck D, και όλοι μαζί θα συναντηθούν στα Conway Studios του Χόλυγουντ για να επανεκτελέσουν το ήδη επιτυχημένο από το 1987 τραγούδι των P.E. κόντρα σε κάθε προκατάληψη.
Rage Against the Machine – Bulls on Parade
Ένα τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του αμερικανικού στρατιωτικού – βιομηχανικού συμπλέγματος που γράφτηκε πολύ πριν ο Τζορτζ Γ. Μπους αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και θέσει σε εφαρμογή την πολεμοχαρή αντιτρομοκρατική του εκστρατεία. Μια ακόμα πολιτική κραυγή των RATM ενάντια στο ρατσισμό δια χειρός του σπεσιαλίστα των σκληρών riffs, Tom Morello.
Helmet & House of Pain – Just Another Victim
Η επιτομή του σκληροπυρηνικού ήχου του «Judgment Night», μιας ταινίας που μπορεί να μην γνώρισε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία αλλά κατάφερε χάρη στην πρωτοβουλία του 22χρονου τότε εκτελεστικού παραγωγού και μάνατζερ των Cypress Hill και House of Pain, Happy Walters, κάτι το εντελώς πρωτοποριακό: να ενώσει 11 εναλλακτικές hard rock/metal μπάντες μαζί με 11 από τα μεγαλύτερα ονόματα της Hip-Hop σκηνής στο πιο ολοκληρωμένο και ανατρεπτικό soundtrack άλμπουμ όλων των εποχών.
Cypress Hill – Can’t Get the Best of Me
Ένα από τα πιο υποτιμημένα αυθεντικά rap metal κομμάτια του διπολικού «Skull & Bones» δίσκου των Cypress Hill με τη συμμετοχή του ντράμερ των RATM, Brad Wilk, που επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη γνωστότερη rap rock επιτυχία τους «(Rock) Superstar». Μια οπτικοακουστική πανδαισία γεμάτη σκληρά thrashy riffs, ατσάλινες ρίμες και μπόλικη δόση mosh pit.
Jay-Z & Linkin Park – Numb/Encore
Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου η Ακαδημία Ηχογράφησης των ΗΠΑ να τιμήσει το εν λόγω crossover με το Βραβείο Grammy στην κατηγορία «Best Rap/Sung Collaboration». Αναμφίβολα το κορυφαίο μουσικό mash-up αυτής της απρόβλεπτης rap rock συνεργασίας.
Faith No More & Boo-Yaa T.R.I.B.E. – Another Body Murdered
Ακόμα ένα επιβλητικό crossover από το soundtrack άλμπουμ του «Judgment Night» με τους εκκεντρικούς ράπερ από τη Σαμόα να παραδίδουν αλλεπάλληλους λυρικούς βομβαρδισμούς και τους αντισυμβατικούς Faith No More να επιδίδονται σε ανατριχιαστικές gothic γρηγοριανές ψαλμωδίες. Για πολλούς η πιο μεθυστική, ατμοσφαιρική και εκρηκτική συνεργασία αυτού του δίσκου.
Body Count – Enter the Dark Side
Σχεδόν 20 χρόνια μετά τον ομώνυμο πρώτο τους δίσκο που ανάγκασε την Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας των ΗΠΑ (RIAA) να απαγορεύσει το διασημότερο τραγούδι τους «Cop Killer», οι σκληροπυρηνικοί thrash metal/punkers από το Los Angeles θα επιστρέψουν με τη δεύτερη καλύτερη δισκογραφική τους δουλειά ηχογραφώντας ένα από τα πιο άγνωστα και υποτιμημένα rap metal κομμάτια τους. Μια αριστουργηματική διασταύρωση rap με groove metal που κορυφώνεται σε ένα επικό κλιμακούμενο thrash φινάλε.
KoRn feat. Ice Cube – Children of the Korn
Ένα από τα κορυφαία και πιο επιδραστικά crossover στην ιστορία της παγκόσμιας δισκογραφίας από μια μπάντα που μπορεί να αρνείται πεισματικά τον αυτοπροσδιορισμό της ως nu metal, όμως μετρά πολλές –αν όχι τις περισσότερες– rapcore συνεργασίες από οποιοδήποτε άλλο rock ή alternative metal συγκρότημα (βλ. Ice Cube, Nas, Xzibit, Q-Tip, Fred Durst, Tre Hardson, Dem Franchize Boys).
System of a Down & Wu-Tang Clan – Shame
Μια ακόμα απροσδόκητη συνεργασία που κατάφερε να ικανοποιήσει μέχρι και τους πιο απαιτητικούς ακροατές των δύο ειδών μουσικής. Μακράν η καλύτερη διασταύρωση Hip-Hop με thrash metal από τα συνολικά 15 κομμάτια του συλλογικού άλμπουμ «Loud Rocks» που, παρά την προσπάθειά του να αναβιώσει τη rap metal αισθητική του «Judgment Night», δεν είχε το αναμενόμενο μουσικό αποτέλεσμα.
Limp Bizkit – Take a Look Around
Μπορεί η αμφιλεγόμενη nu metal μπάντα από το Jacksonville της Φλόριντα να έγινε γνωστή χάρη στη μεγάλη εμπορική της επιτυχία «Rollin» από το άλμπουμ «Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water», όμως για πολλούς η πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη της παραγωγή βρίσκεται αρκετά χαμηλά στο δέκατο κομμάτι του δίσκου. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Και μόνο τα βαριά κι ασήκωτα riffs του ρεφρέν αρκούν.
SX-10 – Heart of a Rebel
Βαδίζοντας στα χνάρια του Ice-T των Body Count, ο Κουβανο-αμερικανός ράπερ των Cypress Hill, Sen Dog, θα γίνει ένα ακόμα μέλος της Hip-Hop σκηνής που ιδρύει τη δική του εναλλακτική rap metal μπάντα κυκλοφορώντας μαζί με τους DJ Muggs και Rey Oropeza των Deftones το εμβληματικό «Heart of a Rebel» από τον παρθενικό δίσκο «Mad Dog American».
Urban Dance Squad – Good Grief!
Ένα από τα soundtrack της αστυνομικής ταινίας «Hackers» από το πρώτο καθαρόαιμο rap rock συγκρότημα στην ιστορία με καταγωγή από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας που ο ήχος του επηρέασε καταλυτικά τη μετέπειτα funk metal αισθητική των Rage Against the Machine.
Bonus Track: Dimitris Mentzelos & Prejudice Reborn – Mary Jane
Για το τέλος, αποφασίσαμε να κλείσουμε με ένα πολλά υποσχόμενο rap metal project που δημιουργήθηκε το 2013 χάρη στην πρωτοβουλία του ράπερ των Ημισκουμπρίων και του Σέξπυρ από τους Trendy Hooliguns. Μια καλοδουλεμένη συνεργασία που κατάφερε να εξισορροπήσει το Hip-Hop με το heavy metal και να αναβιώσει την παλιά σκληροπυρηνική εποχή των δύο πρωτεργατών του ελληνικού rapcore, των Βαβυλώνα και Deadlock.
Honorable Mentions:
- Senser – States of Mind (1994)
- Stuck Mojo – Snappin’ Necks (1995)
- Bionic Jive – I Shot Lucifer (2001)
- Clawfinger – World Domination (2003)
- Powerflo – Victim of Circumstance (2017)
