Ο «υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος» είναι εδώ και μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά γιατί «η ραπ είναι το CNN της μαύρης κοινότητας».

Ποτέ δεν υπήρξε πιο κατάλληλη στιγμή για ένα δισκογραφικό comeback των Public Enemy. Η όξυνση του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ, η τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ και ένα πολιτικό κλίμα έντονης πόλωσης που άγγιξε το «σημείο βρασμού», ήταν αρκετά ώστε να αναγκάσουν τη θρυλική μπάντα από το Long Island να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών και να ξεσκονίσει παλιά της εμβληματικά κομμάτια, προσαρμόζοντάς τα στο σήμερα.

Τι πιο ιδανικό λοιπόν από ένα νοσταλγικό φρεσκάρισμα μνήμης από τους πρωτοπόρους του conscious rap που μας μετέδωσαν το «μικρόβιο» της πολιτικής ανυπακοής και του αγώνα ενάντια στην εξουσία…

Η κυκλοφορία του 15ου άλμπουμ των Public Enemy «What You Gonna Do When the Grid Goes Down?» στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν μια ευχάριστη νότα αισιοδοξίας, όχι τόσο από μουσικής άποψης όσο από άποψης συμβολισμού. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που ο frontman των P.E., Chuck D, ανακοίνωνε επίσημα την απομάκρυνση του θρυλικού hype man του συγκροτήματος, Flavor Flav, ελέω Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, η φημολογούμενη καθαίρεση του Flav από το σχήμα δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό κόλπο της μπάντας. Μια ασυνήθιστη τεχνική προσέλκυσης της προσοχής που αναμφίβολα πέτυχε.

Το comeback των Public Enemy σε πλήρη σύνθεση συνδυάστηκε και με την επιστροφή τους ύστερα από δύο δεκαετίες στην Def Jam, το θρυλικό label με το οποίο κυκλοφόρησαν το 1987 το πρώτο τους studio album «Yo! Bum Rush the Show» κι έχτισαν τη «Χρυσή Εποχή» του Hip-Hop.

Με φόντο τις αμερικανικές εκλογές, ο νέος δίσκος αποτελεί ένα ξεκάθαρο μουσικό μανιφέστο κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Με αναφορές όπως «Nazi Gestapo dictator» και «Operation 45», οι Public Enemy παραλληλίζουν στο «State of the Union (STFU)» την ανατροπή του απερχόμενου δισεκατομμυριούχου προέδρου με την Πτώση του Βερολίνου το 1945, δίνοντας το έναυσμα για αγώνα, αντίσταση και συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων.

“Sounds like Berlin burnin’, same thing
History’s a mystery if y’all ain’t learnin’”.

Ακόμη, στο κομμάτι «GRID», ο Chuck D βάζει στο στόχαστρο τον εθισμό στο διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες (“No internet no text and no tweets/ We’ll look like the 80’s (With fiends in the streets)”, ενώ στην εξίσου χορταστική νέα εκδοχή του «Fight the Power: Remix 2020», πέρα από το διαχρονικό στίχο “Elvis was a hero to most”, έρχεται η Rapsody, MC από τη Βόρεια Καρολίνα, να ραπάρει για την Μπριόνα Τέιλορ (“Fight for Breonna and the pain of her mother”) και να μας θυμίσει κάποιες πολύ σκληρές αλήθειες για το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων (“You love Black Panther but not Fred Hampton”).

Άξιο αναφοράς επίσης, είναι και το τραγούδι «Rest n Beats», όπου ο Chuck D αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους Hip-Hop θρύλους που «έφυγαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο 15ος δίσκος των Public Enemy αποτελεί ένα σημείο συνάντησης με ονόματα βαριά σαν ιστορία που μας ταξιδεύουν πίσω στις ένδοξες old-school δεκαετίες του ’80 και ’90.

Από το «νονό της Funk», George Clinton, τον βετεράνο παραγωγό, DJ Premier, τον Ice-T και τους Run-DMC, μέχρι τους Beastie Boys, τους Cypress Hill, τον Nas και τους Black Thought και Questlove των The Roots, το «What You Gonna Do When the Grid Goes Down?» κερδίζει αναντίρρητα το σεβασμό όλων, κι ας μη δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στην tracklist, δεδομένου ότι τουλάχιστον πέντε από τα κομμάτια της τα είχαμε ήδη συναντήσει το 2017 στον προτελευταίο δίσκο, «Nothing is Quick in the Desert».

★★★★★★★☆
Η απόδειξη πως παρά τα 60 τους χρόνια, οι Public Enemy έχουν ακόμα καύσιμα στη δεξαμενή τους.
7.5/10


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Shotgun