Η ολοκληρωμένη δουλειά του Ricta ανέβηκε στις ψηφιακές πλατφόρμες ξαφνικά Πέμπτη ξημερωματα στις 31 Δεκεμβρίου. Το πρώτο άλμπουμ του, με τίτλο «City Center», περιλαμβάνει 14 κομμάτια με 3 feat και ενδιαφέρουσες συνεργασίες με παραγωγούς.

Ο Ricta μας είχε προϊδεάσει για το ύφος του δίσκου με το bonus track “Με τυραννάει ” που κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου.

Η χρήση του λεξιλογίου του παράπεμπτει στην βαριά πολιτισμική Θεσσαλονίκη και την διαμόρφωση των γειτονιών. Ειδικά εκείνο του κέντρου της, το οποίο δηλώνει μέσα από τις ρίμες του οτι εκπροσωπεί και όλοι γνωρίζουν πλέον, το CC (City Center). Έχει την σιγουριά των νέων της συμπρωτεύουσας, μας συστήνει σε μια γενιά που κατοικεί, επιβιώνει και κυνηγάει.

«Μ’ αυτο το LP να βγω απ’ τήν μιζέρια
Ταΐζω το εγώ μου
Έχω το CC και την πόλη επ’ώμου»

Όπως και ραπάρει στο εκρηκτικό κομμάτι «Balaklava», το μοναδικό που ντύθηκε με βιντεοκλίπ, σε σκηνοθεσία Kronik & Mindfill.

Δεν διστάζει να dissaρεί εκείνους που απλά αντιγράφουν ή μιλάνε για σκηνικά τα οποία δεν λαμβάνουν χώρα στην ελληνική καθημερινότητα, και να προκαλέσει ευθέως εκείνους που θέλουν να τον δοκιμάσουν. Μέσα στον δίσκο ξεδιπλώνει την ζωή που ζει μέσα στην παρανομία, παλεύοντας την αποξένωση της εποχής του κορονοϊού.

«Τρέχω να τα βγάλω εις πέρας
Μπας και δούμε το βόρειο σέλας»
Intro

Ο Ricta, σε έναν αυθεντικό drill δίσκο, έχει την αναμενόμενη θεματολογία όπως ναρκωτικά, αλητείες, συμπλοκή με τον νόμο, γήπεδο, δουλειές με ρίσκο, νευρικές μηχανές, άφραγκιες αλλά και μελαγχολία. Καταφέρνει δε πολλές φορές να ραπάρει πιο προσωπικα, πάνω σε «σκοτεινά» beat.

«Με λένε Ricta φορτωμένος με πίκρα, όλοι οι δικοί μου μονίμως στην τσίτα,
Από κοντά μου έχω συνέχεια το ζητά
Εκδίκηση θα πάρω όπως πήραν για τον Φύσσα
Το ραπ σου δεν βγάζει πονο
Όχι δεν είσαι απ τον δρόμο»
Αμαρτίες

Ο τρόπος με τον οποίο πατάει πάνω στα beat θυμίζει συνθήματα από ένθερμες θύρες και εξέδρες.

«Πάρε δω πασά μου στιλ από έναν κεντρικό
ότι beat πατήσω θα το κάνω πιο γηπεδικό,
έχω μαθει να κρατώ στους μπάτσου το στόμα κλειστό»
Domino

Με ένα τρόπο «καυστικό» μέσα στα κομμάτια του θα βρει τον απαραιτητο χώρο να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα .

«Πρέπει να μάθεις να εκτιμάς την ελευθερία σου
μέσα στην χούντα να χαμογελάς να γράφεις την μοίρα σου»
Άφιξη

Στα feat του άλμπουμ θα ακούσουμε το «Salto Mortale» με τον Nume, «Μαύρες Σακούλες» με τον Koas και το «Ταχα μου» με τον Leaderbrain.

Η επιλογή των producer για τον δίσκο, φανερώνει πως ο Ricta έχει δυναμική στον χώρο. Θα ακούσουμε παραγωγές από Ortiz, Nightgrind, Savv, BeatsPlz, Dof Twogge, GrooveP, Reddy A, Gojix, SLX, Jessy Blue, MUNEYLORD, ενώ executive producer είναι ο Feedmyego. To πρότυπο artwork και visuals ανήκουν στoν Gkelos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το tracklist του δίσκου άλλαξε πολλές φορες μέχρι την τελική του μορφή και οδήγησε στο να έχει ροη, συνεπώς κάθε κομμάτι να εφάπτεται με το προηγούμενο.

Ενώ το drill είναι σίγουρα η προσέγγιση που ο RICTA με τον FeedmyEgo εστιάζουν, μέσα στο δίσκο δεν ακούστηκε απλά το συνηθσμένο UK Drill Type. Αρκετά από τα κομμάτια άλλαξαν beat όπως το «Με Τυρραναει», το οποίο κυκλοφορούσε ήδη σε πολλά κινητά με άλλη εκδοχή.

Ο Ricta έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο flow, το οποίο τον έχει χαρακτηρίσει, καθώς ταιριάζει άρρηκτα με τα beat και τις ρίμες που ξεδιπλώνει.

Βαθμολογία 7,5/10


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
3
omg
love love
3
love
lol lol
3
lol
fail fail
0
fail
Roza Sala