Γράφει η Ρόζα Σάλα

Στα αυτιά μας, ακούσαμε πρώτη φορά τον ψηλό με τα αργεντίνικα συνθήματα, στο κομμάτι του ΛΕΞ , «Παυσίπονα», το 2018. Μέσα μόλις σε ένα χρόνο, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2019, κέρδισε μια θεση στις playlists πανελλαδικά, κυκλοφορώντας 3 κομμάτια και μια συμμετοχή στα Sessions του Dof Twogee, όπου έγινε και το μοναδικό promo του EP «Καταιγίδα της ερήμου».

Το EP κυκλοφόρησε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες στις 29 Φεβρουαρίου 2020, εμπεριέχοντας 5 κομμάτια, εκ των οποίων ένα βιντεοκλίπ στο κομμάτι «Immortale».

Την παραγωγή 4 κομματιών έχει αναλάβει ο Dof Twogee, ενώ στο κομμάτι «Μέρα Νύχτα» ακούμε τα μπιτς του Ortiz. Η ηχογράφηση έγινε εξ ολοκλήρου στο Πιλοτήριο και το mixing-mastering από τον Dj Stigma.
Από τα ήδη υπάρχοντα ακούσματα του Σαντάμ, ήταν αναμενόμενα τα σκληρα punchlines, καθώς μιλάμε και για έναν ράπερ όπου η εικονα συνάδει με τον ήχο σε όλο της το φάσμα.

Ο Σαντάμ όμως δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά. Αν και το EP είχε μόνο 5 κομμάτια, η πληθώρα θεμάτων και η ικανότητα του να ραπάρει περιγραφικά και παραστατικά με “ωμή αλητεία” συντέλεσαν ώστε να καθιερώσει τόσο τον ήχο όσο και τους στίχους του στους ακροατές. Στην θεματολογία του EP συναντάμε κάποια από τα βασικά στοιχεία του battle ραπ, όπως χρήματα, drugs, την αναγνώριση , τα νταλαβέρια, τις δουλειές, ιστορίες από την ζωή του και από άτομα που τον επηρέασαν, συν την σχέση του με το γράμμα του νόμου.

«Βάλε τα αθλητικά σου για τρέξιμο , για να μην πάμε για δέσιμο»
Θα ακούσουμε ιστορίες για «παραβατικούς» φίλους , πάντα όμως με την καχυποψία που περιβάλλει τον Σαντάμ. Θα αναφερθεί αρκετές φορές στην σχέση του με τον θεό και την πίστη σε παραλληλισμό με την ζωή του και τα προβλήματα τα οποία προκαλούνται από αυτή. Καταφέρνει να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ανάγκες του και τις φιλοδοξίες του: «Κάνε μου Θεέ μου ένα δωρο , καλό λογιστή , καλό δικηγόρο , δικός σου σαν σταυροφόρος».

Η γηπεδική κουλτούρα εντοπίζεται έντονα μέσα στα κομμάτια, καθώς επίσης και οι επιρροές από την γείτονα χώρα Ιταλία, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο είτε πρόκειται για καλλιτεχνική και αισθητική άποψη.

«Παίζω για την φανέλα
Πως να με πούνε προδότη
Όταν σταματήσω, όταν έρθει η μέρα
Να ‘ναι σαν τον Francesco Totti
Κανένας να μην κοιμηθεί
Καριέρα σα του Pavarotti»

Ο τρόπος και η ένταση που πάτησε πάνω σε flows, είναι πάντα γλαφυρός, ωμός, ακόμα και όταν περιγράφει συναισθήματα. Ο πόνος και οι φοβίες του χάρισαν ένα απο τα πιο διακριτά flow στην ελληνική σκηνή και συντέλεσαν στην δημιουργία ενός EP, το οποίο έφερε μια νέα τάση στο ελληνικό rapgame .

Η Καταιγίδια της Ερήμου του Σαντάμ έφερε μια νέα τάση στο ελληνικό Rapgame, που δύσκολα μπορεί να κοπιαριστεί.

Βαθμολογία 8/10 ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ 


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
9
omg
love love
17
love
lol lol
0
lol
fail fail
2
fail
Hlektronio