Ο Pepe Frantik και ο Spine μας παρουσίασαν πως είναι Ο Κόσμος Δικό Σου. Το δίδυμο από το συγκρότημα Above The Hood κυκλοφόρησαν το δίσκο στις 30 Ιουνίου του 2020, ο οποίος περιέχει 7 κομμάτια με μόνες συνεργασίες αυτές των Long3, Smuggler και Hawk. Χαρακτηριστικό του δίσκου είναι τα σκοτεινά vibes σε φρέσκες trap και drill παραγωγές των A1roth, DJ Cron και Muneylxrd, η εξαιρετική δουλειά του Wanton στο mixing με την χρήση του autotune, τα τρομερά ad libs που δίνουν άλλη ατμόσφαιρα στα κομμάτια και τα hooks που προσφέρουν την μουσικότητα που χρειάζεται για να σου μείνουν.

Πάμε να δούμε τα κομμάτια ένα προς ένα.

Αρχικά, ο δίσκος ξεκινά με ένα μικρό μονόλογο του Spine, λέγοντας μας πως μόνοι μας θα πάρουμε ό,τι θέλουμε και πως ο κόσμος είναι δικός μας. Έπειτα, ακολουθεί το κομμάτι «Senna», το μόνο κομμάτι που γυρίστηκε video clip, από τον Φώτη Γεωργιάδη, και μας χάρισε αυτό το φανταστικό εξώφυλλο. Στο μουσικό κομμάτι τώρα, οι δύο καλλιτέχνες εκφράζουν την χαρά τους που έφτασαν μόνοι τους στην κορυφή από το 0, όπως ο Mohamed Ali, ο Ayrton Senna, ο Bill Gates και ο… Tony Montana. Ο Pepe μάς αναφέρει πως δούλεψε για ό,τι κέρδισε και πως στην αρχή δεν τον είχαν πιστέψει για αυτό που θα ακολουθούσε. Ο Spine μάς ανακοινώνει πως έγινε είδωλο μόλις σκότωσε μέσα του τα είδωλά του και πως αν περιμένεις από το πεπρωμένο, ό,τι χτίζεις πέφτει σαν καταραμένο. Επίσης, μας δηλώνει ότι το μότο του είναι «Ξυπνάω κάθε μέρα να κερδίσω» όπως διάβασε σε ένα βιβλίο του Ωνάση. Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τα δύο verses των καλλιτεχνών ξεκινούν με τον ίδιο στίχο και στο επόμενο γίνεται αναφορά στην γειτονιά τους.

Το τρίτο κομμάτι είναι το «Lanes». Ακολουθώντας παρόμοια συνταγή με το προηγούμενο κομμάτι με διαφορά ότι ζητάνε ακόμα το κάτι παραπάνω. Αυτό που ξεχωρίζει κανείς είναι το hook του Spine και η ένωση του delay με του autotune που δίνει ένα τρομερό αποτέλεσμα και πως ο Pepe είναι πρόθυμος να τα ξαναζήσει αυτά. Tip: μην μιμηθείτε τον Spine και τρέχετε με τέρμα το γκάζι.

Την σκυτάλη παίρνει το «Deep Purple» που συμμετέχει και ο Long3. Εδώ, οι τρεις τους μιλάνε για τα πρώτα τους βήματα στον χώρο και τις δυσκολίες που συνάντησαν μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο τοπίο και πως η επιτυχία δεν φέρνει την ευτυχία (το σκούρο μωβ συμβολίζει την θλίψη και γενικά αρνητικά συναισθήματα). Ο Pepe νιώθει χαμένος, ενώ έχει όλα όσα ήθελε να ‘χει και δεν του φτάνουν και πόσο γυαλιστερά του φαινόντουσαν όλα όταν ήταν μικρός, κάτι που εν τέλη δεν ισχύει. Επίσης, αναφέρει και τα κακά σχόλια που άκουσε όταν χρησιμοποίησε τον στίχο του ΛΕΞ με σκοπό να εκφράσει τον σεβασμό του (Above The Hood – Season Finale, εδώ είναι Ελλάδα, τσιγάρα και κρέατα στην σχάρα). Με την σειρά του ο Spine εκφράζει τον προβληματισμό του και εκθειάζει το θέμα της εφήμερης επιτυχίας, αναφέροντας πως η επιτυχία είναι ένα μπουκάλι που όλοι στο τραπέζι θέλουν να καθίσουν (μαζί του). Επιπλέον, αναφέρει πως ο λόγος που δεν έβγαζε κομμάτια τόσο καιρό ήταν γιατί πρώτα έπρεπε να σπάσει όσα τον λυγίζουν. Τέλος, ο Long3 αναφέρει πως πρώτα δεν ήθελαν το Αντίθεση (συγκρότημα των Long3, Spine, Pepe Frantik) στην Λάρισα και τώρα στηρίζουνε όλοι.

Επόμενο στην λίστα είναι το «M.I.B.»(Men In Black) με την συμμετοχή του Smuggler. Με λίγο πιο επιθετικό ύφος αυτήν την φορά, μας δείχνουν το κυνήγι για φράγκα. Ο Spine δηλώνει πως δεν κάνει παρανομίες , καθώς στο νεροχύτη τα πιάτα πλυμένα υποδεικνύουν δουλειές καθαρές, αλλά γυρνάει με παρέες κακόφημες. Ο Pepe, από την άλλη, χαίρεται που έχει κρατήσει τον λόγο του και έγινε αυτό που είχε όνειρο από παιδί αλλά και πως το Above είναι θρησκεία. Ο Smuggler, στο τέλος, δηλώνει πως στις μουσικές δουλειές του διευθύνει τους άλλους σαν να ήταν όντως μαέστρος, δείχνοντας τις γνώσεις που έχει για την μουσική.

Σειρά παίρνει το «Low Life». Με ένα πιο freestyle ύφος, οι δύο καλλιτέχνες καταφέρνουν να βγάλουν το ίδιο σκοτεινό vibe που υπάρχει στον υπόλοιπο δίσκο. Στο verse του Pepe υπάρχουν αρκετές διάφορες αναφορές σχετικά με την μουσική, τον χορό και τον κινηματογράφο. Ο Spine, με έμφαση στο flow και με ένα λίγο πιο επιθετικό ύφος, βγάζει την ενέργεια του Above, περιμένοντας το επόμενο live τους ως Above για να τα σπάσει.

Λίγο πριν το τέλος, συναντάμε το «City Boyz», όπου υπάρχει η συμμετοχή του Hawk. Ένα τραγούδι με πολλές αναφορές σε στοιχεία μεγαλουπόλεων, όπως ουρανοξύστες, και τον αγώνα των κατοίκων αυτών για αναγνώριση, πλούτη και επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα,ο Spine κυνηγά την επιτυχία, όπως το goal ο Maradona (RIP) και πως τίποτα δεν τον αποσπά απ’ τα dinero. Ο Pepe βγάζει μία εικόνα από πόλη της Αμερικής, καθώς αναφέρεται σε NBA (καρφώνω σαν να παίζω 2Κ), στο αμερικάνικο όνειρο (City Boyz με αρχή το μηδέν) και σε πολλούς Αμερικανούς καλλιτέχνες. Ο Hawk, από την άλλη, βγάζει την εικόνα μιας πόλης που διασκεδάζει, χωρίς να χάνει τα υπόλοιπα στοιχεία που ανέφερε ο Pepe. Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο Hawk αναφέρεται πάλι σε γυναικείο λίκνισμα, απαντάει σε όσους τον κράζουν ότι δεν γράφει εμπορικά, απλά ό,τι ζούνε πουλάει.

Τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι το «Skyfall». Ένα πιο προσωπικό κομμάτι που εξομολογούνται ότι έχουν κάνει ορισμένα λάθη και αποκαλύπτουν ορισμένες σκέψεις που έχουν προς το άτομο που είναι δίπλα τους. Αναλυτικά, ο Spine παραδέχεται ότι είναι εγωιστής και ότι περνάει μοναχικά το βράδυ του πίνοντας ένα ποτό για κάθε λάθος του, αλλά και ότι κινδυνεύει να χαθεί αν πάει με τα νερά του παρτενέρ. Ο Pepe χρειάζεται έναν άνθρωπο δίπλα να τον ισιώνει αν όλα στραβώσουν και ότι βλέπει στον καθρέφτη τον πιο κακό εαυτό του. Στο hook του τραγουδιού, ο Spine αναφέρει ότι είναι έργο δρόμου, δηλαδή πως ό,τι και να συμβεί, αυτός θα είναι εκεί και ότι δεν είναι άγιος.

Γενικά, ο δίσκος ήταν άρτια δουλεμένος, δεν έχασε ούτε λίγο το vibe του καθ’ όλη την διάρκεια, είχε την μουσικότητα που χρειάζεται, μπόρεσε να περάσει τον μήνυμα του τίτλου, είδαμε μια νέα οπτική του newschool ήχου με ποικιλία στην θεματολογία και την τρομερή εξέλιξη των δύο καλλιτεχνών. Επίσης, είδαμε και το στοιχείο του Above στα περισσότερα κομμάτια (Senna, M.I.B., Low Life, Skyfall). Το μόνο αρνητικό του δίσκου είναι η μικρή διάρκειά του, καθώς διαρκεί μόνο γύρω στα 20 λεπτά.

Από εμένα ένα 8/10


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Pakis

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 99 στην Αμφιλοχία και μεγαλωμένος στην αγροτική επαρχία της Αιτωλοακαρνανίας. Από πολύ μικρός κόλλησε το μικρόβιο της ραπ καθώς στην ηλικία των 4, μέσω της τηλεόρασης αρχικά και έπειτα μέσω κάποιου μεγαλύτερου ξαδέρφου του, γνώρισε και αγάπησε τους Goin’ Through, τους Nevma και τους Stavento. Κάπου κοντά στα 12 με 13, γνώρισε κάποια πιο underground ονόματα, όπως Ραψωδός φιλόλογος και Βήτα Πεις, από τον μεγαλύτερο αδερφό του και εκεί ερωτεύτηκε την rap. Ωστόσο, το digging αυτής της μουσικής δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς δεν υπήρχε internet στο σπίτι και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι συνομήλικοί του που άκουγαν τότε rap. Έτσι, όταν έβρισκε internet κατέβαζε όσο το δυνατόν περισσότερα τυχαία τραγούδια έβρισκε των αγαπημένων του καλλιτεχνών και ύστερα στο σπίτι καθόταν και τα έλιωνε. Κάπου τότε θα αρχίσει να γράφει τις δικές του ρίμες με το όνειρο να γίνει ένας σπουδαίος rapper. Στα 17, θα κάνει τις πρώτες του απόπειρες στο χώρο του beatmaking από εφαρμογές στο κινητό, μιας και δεν υπήρχε υπολογιστής στο σπίτι. Πλέον, σπουδάζει ηχοληψία στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο εξασκείται πάνω στον τομέα του producing beatmaking από τον προσωπικό του υπολογιστή και ταυτόχρονα αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν την ελληνικό rap μουσική. Στόχος του είναι όταν τελειώσει τις σπουδές του, να ανοίξει το δικό του studio ηχογράφησης ενώ μεγάλο του όνειρο είναι να δημιουργήσει μια δισκογραφική εταιρία όπου θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες να προωθήσουν την μουσική τους και να μπορούν να ζουν από αυτήν.