Το rapnroll.gr μιλάει με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη Dub Fx λίγο πριν τις δύο εκρηκτικές του εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Ο εκπληκτικός παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Dub FX, που ξεκίνησε την καριέρα του ώς street performer έρχεται για δύο φανταστικές συναυλίες στη χώρα μας. Είναι ένας καλλιτέχνης με πρωτότυπο στυλ, δημιουργεί πλούσια ζωντανή μουσική χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του μέσω της τεχνικής του live looping και των live εφέ! Ο Dub FX προσφέρει ένα πολυδιάστατο μείγμα ρυθμών hip hop, reggae και drum n bass που σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Πώς ξεκίνησε το μουσικό σου ταξίδι και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες στην αρχή;

Ξεκίνησα το μουσικό μου ταξίδι στην ηλικία των 14 ετών, όταν έπιασα την κιθάρα για να μάθω να παίζω το “Stairway to Heaven”. Λίγο αργότερα, ανακάλυψα τον εαυτό μου να γράφει τα δικά μου τραγούδια με ευκολία και μου ήρθε φυσικά. Παρά κάποιες αναποδιές, δεν αντιμετώπισα ποτέ σημαντικές προκλήσεις στην πορεία μου. Ίσως φταίει η αισιόδοξη φύση μου και η ακλόνητη αυτοπεποίθησή μου που με βοηθούσε πάντα να τα καταφέρνω.

​​Πώς αντιλαμβάνεσαι τη μουσική κουλτούρα της Ελλάδας;

Αν και δεν έχω εκτεταμένες γνώσεις στην ελληνική μουσική, έχω παρακολουθήσει μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια φεστιβάλ και συναυλιών στις οποίες έχω συμμετάσχει ανα τα χρόνια. Η μουσική τους φαίνεται πάντα να είναι αυθεντική, γνήσια και σαγηνευτική. Ήταν χαρά μου να γνωρίσω μερικούς ντόπιους καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι όλοι πολύ ταπεινοί. Το γεγονός ότι έχω καλή προσέλευση στις συναυλίες μου δείχνει ότι η ελληνική κουλτούρα εκτιμά αυτό που εκτιμώ και εγώ. Πάντα είχα ένα έντονο αίσθημα σύνδεσης και ενθουσιασμού με το κοινό, γεγονός που με κάνει να νιώθω πως είμαι εναρμονισμένος με την μουσική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Η πρώτη συναυλία του Dub FX στη χώρα μας για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου, στο Arch Club στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στο Block 33 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσετε την εκρηκτική εμφάνιση του Dub FX ζωντανά και να βυθιστείτε σε έναν κόσμο μουσικής που συνδυάζει ένταση και συναίσθημα. Μαζί του θα είναι ο μοναδικός σαξοφωνίστας, κ. Woodnote!

Πώς δημιουργείς live συνθέσεις κατά τη διάρκεια των ζωντανών σου εμφανίσεων;

Στην αρχή της καριέρας μου, πριν από 15 χρόνια, συνήθιζα να αυτοσχεδιάζω χρησιμοποιώντας ένα loop station, κάνοντας beatboxing και παίζοντας ήχους μπάσου και αρμονίες στο πετάλι fx της κιθάρας μου. Ωστόσο, από τότε έχω γράψει πολλά τραγούδια, δεν έχω τόσο πολύ χρόνο για να αυτοσχεδιάζω κατά τη διάρκεια των συναυλιών μου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα τμήματα των τραγουδιών όπου μπορώ να αυτοσχεδιάσω. Για ορισμένα κομμάτια, εκτελώ όλα τα layers ζωντανά και τραγουδάω πάνω τους, ενώ για άλλα, έχω προκατασκευασμένα backing tracks που τα ξεκινάω και τα διαδέχομαι ζωντανά. Πλέον βασίζομαι σε μια καταπληκτική εφαρμογή που ονομάζεται “Loopy Pro” στο iPad μου, η οποία μου παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για να κάνω σχεδόν ό,τι θέλω κατά τη διάρκεια των εμφανισεων μου. Είναι πραγματικά απίστευτο.

Πώς επηρεάζει η εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείς μουσική;

Πιστεύω ότι η επιρροή της τεχνολογίας είναι τεράστια και εκτείνεται πολύ πέρα από την κατανόησή μας. Ωστόσο, αν έπρεπε να επισημάνω μερικούς τομείς, θα ανέφερα την αξιοσημείωτη ευκολία με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μουσική σχεδόν χωρίς κόστος. Στο παρελθόν, ήταν μια δαπανηρή υπόθεση να μπεις σε ένα στούντιο και να προσλάβεις παραγωγούς και μηχανικούς για να κάνουν την τεχνική δουλειά. Σήμερα, μπορεί κανείς να τα καταφέρει όλα αυτά χρησιμοποιώντας μόνο ένα φορητό υπολογιστή και ακουστικά.

Θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τα 5 κορυφαία τραγούδια που εχεις στην playlist σου αυτή τη στιγμή:

Φυσικά! 

Cold & Clear – Liam Bailey

Where Im Coming From – Lila Ike

Girl Riddim – Murder he Wrote

Scorpios Leytter – Taste Of Pluto, Navy, Marwin

Family and Loyalty – Gang Starr

Πώς αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις μέσω της μουσικής σας;

Συχνά υποστηρίζεται ότι οι μουσικοί πρέπει να απέχουν από την πολιτική, αλλά θεωρώ ότι αυτή η άποψη είναι αβάσιμη. Η τέχνη και η μουσική είναι μια αντανάκλαση της τρέχουσας κατάστασης πραγμάτων, η οποία δυστυχώς περιλαμβάνει τη διαφθορά και τον νεποτισμό στην πολιτική σφαίρα και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα ζητήματα είναι τόσο διαδεδομένα που καθίσταται δύσκολο να μην τα αντιμετωπίσει κανείς μέσω της δημιουργικής έκφρασης. Αν και συνήθως δεν χρησιμοποιώ τη μουσική μου ως πλατφόρμα για κήρυγμα, προτιμώ να επικοινωνώ τα πιστεύω μου μέσα από την προσωπική ανάπτυξη και τις συνειδητοποιήσεις. Αντί να λέω στους ανθρώπους τι να κάνουν ή να σκέφτονται, γράφω τραγούδια που εκφράζουν τη δική μου ανάγκη για αλλαγή. Οι άνθρωποι συχνά εμπνέονται παρατηρώντας άλλους να αναλαμβάνουν δράση, σε αντίθεση με το να τους δίνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν συχνά τον φόβο για να μας ελέγξουν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Τι να περιμένουμε από τον Dub FX στο εγγύς μέλλον;

Ζω μέρα με τη μέρα. Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά μου, που περιλαμβάνει τη σύνθεση μουσικής, περιοδείες σε όλο τον κόσμο και χρόνο με την οικογένειά μου, καταφέρνω να διατηρώ μια ισορροπία. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είμαι ευγνώμων που εξακολουθεί να λειτουργεί. Ελπίζω να βρω έναν τρόπο να περιοδεύω λιγότερο, αλλά είμαι τυχερός που έχω μια υποστηρικτική σύζυγο που καταλαβαίνει και ενθαρρύνει την καριέρα μου.

Πώς επηρεάζει η περιοδεία την προσωπική και δημιουργική σου ζωή;

Μπορεί να είναι αρκετά εξαντλητικό. Συχνά αστειεύομαι ότι πληρώνομαι για να κουβαλάω βαριές αποσκευές, να κάθομαι σε αεροπλάνα, να περιμένω στα παρασκήνια και να μένω σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ οι πραγματικές παραστάσεις που δίνω είναι δωρεάν. Ποτέ δεν αγωνίζομαι πραγματικά με τη δημιουργικότητα. Το μυαλό μου βουίζει πάντα από αμέτρητες ιδέες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αποφασίσω τι θα ακολουθήσω στη συνέχεια.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας αναμνήσεις από προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;

Μου αρέσει πολύ το πάθος που εισπράττω από το κοινό, ο κόσμος φαίνεται να είναι πραγματικά ενθουσιασμένος με τη μουσική.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος που έχεις επισκεφθεί κατά τη διάρκεια των tour που κάνεις;

Επισκέφθηκα το Κίεβο το 2009 και τότε η πόλη είχε μια σκοτεινή και βαριά ατμόσφαιρα. Αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια, επισκέφθηκα ξανά το μέρος και έμεινα έκπληκτος όταν είδα πώς μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο και γοητευτικό μέρος. Ήταν τόσο εντυπωσιακό που πρότεινα ακόμη και στη σύζυγό μου να σκεφτούμε να μετακομίσουμε εκεί, αλλά δυστυχώς, το ξέσπασμα του πολέμου άλλαξε τα πάντα. Είναι πραγματικά λυπηρό να σκέφτεσαι πώς η απληστία μπορεί να προκαλέσει τόσο καταστροφικές επιπτώσεις στον κόσμο.

Ποιες είναι οι συνήθειες ή οι ρουτίνες που ακολουθείς κατά τη διάρκεια των περιοδειών για να διατηρήσεις την ισορροπία και την έμπνευση;

Ως προσωπική επιλογή, προσπαθώ να απέχω από την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα χόρτου. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το διατηρήσετε αυτό ενώ ταξιδεύετε και περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι χωρίς να κάνετε τίποτα. Παρόλα αυτά, καταβάλλω προσπάθεια να δίνω προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση, αν και αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό. Για να ξεκινάω σωστά τις μέρες μου, διαλογίζομαι τα πρωινά και κάνω κρύο ντους. Επιπλέον, προτιμώ να κουβαλάω τις βαριές μου τσάντες αντί να επιλέγω μια πιο εύκολη λύση, καθώς απολαμβάνω τη σωματική πρόκληση και τη διατήρηση της φόρμας μου.

Θα ήθελες να μοιραστείς ένα τρελό ή αμήχανο σενάριο που έχεις βιώσει κατά τη διάρκεια κάποιου tour;

Πολλές εξωφρενικές ιστορίες είναι καλύτερο να τις βιώνουμε αυτοπροσώπως και όχι απλώς να τις ξανασυζητάμε. Στην περίπτωσή μου, ξεκίνησα ένα νευρικό και επίπονο ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, διαπίστωσα ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την πλειονότητα των παράξενων περιστατικών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας.

Τι μπορεί να περιμένει το κοινό στην Ελλάδα από τις επερχόμενες συναυλίες σου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Θα βάλω τα δυνατά μου για να πάρω μαζί μου τον κόσμο σε ένα ανεβαστικό μουσικό ταξίδι με στόχο να συνδέσω τον καθένα με την καρδιά του.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Dub Fx για την μοναδική αυτή συνέντευξή και να εκφράσουμε την ανυπομονησία μας για τις ζωντανές του εμφανίσεις στην χώρα μας! 


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail