Στα τέλη Μαρτίου, το 1995 ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, τον Eazy-E. Ο πρωτοπόρος ράπερ, μέλος των N.W.A. και άνθρωπος των επιχειρήσεων άφησε μια πλούσια κληρονομιά στην ιστορία της μουσικής και έπαιξε ζωτικό ρόλο στη θέση Compton στο χάρτη.

Πριν από τις Cash Money, Bad Boy και Death Row, υπήρχε η Ruthless Records.

Mεγαλωμένος στους δρόμους του Compton, ο Eazy “μεταμορφώθηκε” από έμπορος ναρκωτικών σε ραπ επιχειρηματία. Υπεύθυνος για το ξεκίνημα σε αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν Γκάνγκστα Ραπ, ξεχώρισε και έγινε ένας από τους πρώτους που συνδίασαν την εμφάνιση με μια ακόμη ακατέργαστη μορφή του Hip Hop.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ταινία Straight Outta Compton

Ο Eazy παράτησε το σχολείο στην 10η τάξη, προκειμένου να βοηθήσει στην οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς του, μέσω του ναρκεμπόριου που πήρε μεγάλες διαστάσεις πρώτα κατά μήκος της Δύσης και της Ανατολικής Ακτής.

Ήταν η δεκαετία του ’80, περίοδος που ο Nino Brown χαρακτήρας του New Jack City είπε το εμβληματικό: “You gotta rob to get rich in the Reagan era.”

Ο Eric αργότερα, θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να οργανώσει το label, επιτυχώς μεταβαίνοντας από καλλιτέχνη σε “άρχοντα” της σκηνής. Για αυτόν ήταν μια επιχείρηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε σχέση με αυτούς που θέλησαν να κάνουν περισσότερα από το να ραπάρουν απλά.

Ποτέ δεν θα δείτε να αναφέρεται ως ένας μεγάλος στιχουργός. Όπως είναι γνωστό, οι Ice Cube, MC Ren και Dr. Dre είχαν το “χέρι” για να γράψουν τις ρίμες του. Ήταν το καθαρό χάρισμα και η ωμή ειλικρίνεια στο μικρόφωνο που έφερε τα κλασικά κομμάτια στα μέτρα του, όπως πχ: “Boyz N ‘Tha Hood”.

Ήταν η απάντηση της Δυτικής Ακτής στους Public Enemy, καθώς η απερίγραπτη απεικόνιση της βίας και καταστολής της αστυνομίας, η κουλτούρα των συμμοριών και η προσπάθεια να ενταχθούν κοινωνικά στην υπόλοιπη Αμερική, έπλητταν περιοχές σαν το Compton.

Ο Έρικ είχε μια ασυνήθιστη ικανότητα να απεικονίζει ζωντανά τη δραστηριότητα των συμμοριών και το έγκλημα στο Compton, το οποίο βοήθησε στο να κερδίσει την αναγνώριση στη γκάνγκστα ραπ ακόμη και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη βοήθεια πολλών άλλων, όπως του Ice-T και του Schoolly D, ο ράπερ – γκάνγκστερ έγινε ο κανόνας εκείνη τη στιγμή χωρίς να ακούγεται κανείς άλλος σαν αυτόν.

Εκτός από το legacy του ως ιδιοκτήτης label και καλλιτέχνης, ο Eazy-E “έβλεπε μπροστά” όσον αφορά στο με ποιούς υπέγραφε. Οι J.J. Fad έγιναν το πρώτη ραπ γκρουπ αποτελούμενο από γυναίκες που έλαβαν υποψηφιότητα για Grammy. Το άλμπουμ τους Supersonic έγινε χρυσό και το γκρουπ βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές γυναίκες MC όπως οι Lil Kim, Lauryn Hill και Missy Elliott. Ο Eazy “χρεώνεται” επίσης την ενίσχυση των Bone Thugs-N-Harmony στη μουσική βιομηχανία, με τους οποίους αργότερα συνεργάστηκε και κερδίζοντας πολλά πλατινένια άλμπουμ στη Ruthless.

Ο Eazy (31) διαγνώστηκε με AIDS τον Φεβρουάριο του 1995 και απεβίωσε ένα μήνα αργότερα στις 26 Μαρτίου. Λίγο πριν το τέλος της ζωής του τα ξαναβρήκε με τους Dr Dre και Ice Cube. Ο θρύλος της δυτικής ακτής άφησε πίσω του επτά παιδιά και κατόρθωσε να κληροδοτήσει παγκοσμίως πολλές ρίμες, αλλά κυρίως την πολύπλευρη προσωπικότητα του.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Hlektronio