Με πληροφορίες από: UPROXX
Μετάφραση/Επιμέλεια: Chrysa Pi & Shotgun

Μιλώντας για τη μαύρη μουσική και τις κοινότητες που δημιούργησαν τα είδη της, υπάρχουν πόλεις και ήχοι που έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας. 

Το Μπρονξ και η Νέα Υόρκη ήταν πρωτοπόροι του hip hop, η κουλτούρα του Χιούστον και ο DJ Screw δημιούργησαν τον «Chopped and Screwed» ήχο και η Νέα Ορλεάνη γέννησε την τζαζ. Από τη Φιλαδέλφεια και το Λος Άντζελες μέχρι το Σεντ Λιούις και το Νάσβιλ, δεκάδες πόλεις σ’ όλη την χώρα συνεισέφεραν στη συνολική ιστορία της μουσικής και στην ποπ κουλτούρα της Αμερικής μέσω των στυλ που έφεραν οι κοινότητες των μαύρων.

Το μουσικό τοπίο συνεχίζει να εξαπλώνεται αλλά πάντα σε συνάρτηση με τον αντίκτυπο που έχουν οι τοπικές σκηνές που καλλιεργεί η μαύρη κοινότητα. Μέσω της καινοτομίας των νέων γενεών και των παραδόσεων που προέρχονται από την «προγονική καθοδήγηση», δημιουργήθηκαν διάφορα είδη και υποείδη που έχουν επηρεάσει τους ήχους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Ακολουθούν 10 σκηνές που συνέβαλαν στη διαρκή κληρονομιά της μαύρης μουσικής στην Αμερική.

Dayton, Ohio – Funk Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Ohio Players, Zapp (Zapp Band or Zapp & Roger), Lakeside, Slave, Faze-O

Αυτή η μικρή μεσοδυτική πόλη συνέβαλε στην επικρατούσα επιτυχία και την εκτεταμένη επίδραση της funk μουσικής σε άλλα είδη και κουλτούρα. Η ίδια η funk μουσική άρχισε να αυξάνεται σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Όταν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν funk μουσική, το Dayton του Οχάιο έγινε κεντρικός κόμβος για funk συγκροτήματα και καλλιέργησε έναν μοναδικό ήχο και αισθητική.

Παρόλο που καλλιτέχνες που δεν προέρχονται από την «Πόλη των Διαμαντιών» όπως ο James Brown και ο George Clinton είναι γνωστοί για τη συνεισφορά τους στο είδος, η άνοδος των funk συγκροτημάτων από το Δυτικό Ντέιτον συνέβαλε ιδιαίτερα στην εμπορική επιτυχία. Τραγούδια από τα funk συγκροτήματα του Ντέιτον έχουν χρησιμοποιηθεί ως δείγματα σε όλη τη μουσική βιομηχανία. Οι επιτυχίες του Zapp όπως το «Computer Love» και το «More Bounce To The Ounce» έχουν ξανασχεδιαστεί από όλους από τον Notorious B.I.G. και τον 2Pac έως την Mariah Carey και τον Usher.

«Είχα πραγματικά μια αίσθηση για το τι θα έκανε τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν», δήλωσε ο Roger Troutman των Zapp στους Los Angeles Times το 1997.

Το ύφος της μουσικής που περιλάμβανε υπνωτικές ηλεκτρικές κιθάρες, βαθιά μπάσα και συνθετικούς τόνους ενέπνευσε την εξέλιξη του G-Funk τη δεκαετία του 1990 και τις τρέχουσες τάσεις του hip-hop που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Washington D.C. – Go-Go Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Rare Essence, Junkyard Band, Chuck Brown, Backyard Band (Big G), EU, (Sugar Bear) New Impressionz, Pleasure Band

Τα τύμπανα -παράγωγα της funk- παρέχουν στην Ουάσινγκτον D.C. έναν μοναδικό ήχο που είναι χαρακτηριστικός της πρωτεύουσας. Το Go-go κέρδισε τη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1970 όταν τα μαύρα nightclub ονομάστηκαν «go-gos» και το «go-go» ήταν το τοπικό «must» της εποχής. Το Go-go έφτασε σε νέα ύψη τη δεκαετία του 1980, όταν το «Da Butt» των E.U. που απαθανατίστηκε από το School Daze του Spike Lee, έφτασε στο νούμερο ένα στο R&B chart του Billboard, και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy.

Η μουσική Go-go όχι μόνο ηχογράφησε τη νυχτερινή ζωή της Πόλης της Σοκολάτας, αλλά οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τον ήχο για να τροφοδοτήσουν τοπικά κινήματα. Το 2019, οι διαδηλώσεις #DontMuteDC κατά του εξευγενισμού χρησιμοποίησαν τη μουσική Go-go ως ύμνο διαμαρτυρίας. Η Washington Post ανέφερε ότι η σιωπή ενός τοπικού καταστήματος ήταν η απαραίτητη σιωπή και εξάλειψη της κουλτούρας του D.C. Το 2020, το go-go ονομάστηκε «επίσημη μουσική» της Ουάσινγκτον, σε ομόφωνη ψηφοφορία από το δημοτικό συμβούλιο της Περιφέρειας.

«Δεν θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε ένα D.C. που έχει χάσει τον πολιτισμό του», δήλωσε το μέλος της κοινότητας, Julie Guyot. «Και αν το χάσουμε, δεν ζούμε πια στο D.C. Ζούμε σε αυτήν την ομοσπονδιακή πόλη που ονομάζεται Ουάσινγκτον».

New Orleans – Bounce Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Big Freedia, Magnolia Shorty, “MC T., DJ Jubilee, Juvenile, Katie Red

Η βαριά πνευστή και γρήγορη σε ρυθμό μουσική που προκαλεί κίνηση και χορό έχει βαθιές πολιτιστικές σχέσεις με τη Νέα Ορλεάνη. Η μουσική bounce ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και διαδόθηκε στη δεκαετία του 1990, χτίστηκε με το ρυθμό του «Triggerman» και εγχύθηκε με ενεργητικούς στίχους, ψαλμούς και αφήγηση που ζωγραφίζουν ζωντανές εικόνες του τρόπου ζωής της NOLA. Η σκηνή προέκυψε από έργα στέγασης και θαλάμους και εισέβαλε σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης της Νέας Ορλεάνης, πάρτι σπιτιών και μπλοκ πάρτι, και στη συνέχεια σε διεθνή στάδια.

Ως είδος και πολιτισμός, το bounce αγκάλιασε ένα ξέγνοιαστο πνεύμα και κατάφερε να ταρακουνήσει τον κόσμο. Το bounce ήταν επίσης ένας από τους πρώτους χώρους hip-hop που ενδυνάμωναν την κοινότητα LGBTQ+.

«Δεν το λέμε twerking, το ονομάζουμε αναταραχή», σχολίασε ο τοπικός θρύλος Big Freedia στο Indie Magazine το 2018. «Είναι όλα bounce».

Καλλιτέχνες όπως η Beyonce, ο Drake και ο ντόπιος Lil Wayne της Νέας Ορλεάνης έχουν επηρεαστεί από το «κύμα» της bounce για τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Οι μουσικοί όχι μόνο δημιουργούν αυθεντικά τραγούδια bounce, αλλά και οι DJs δίνουν νέα ζωή σε παλιότερες επιτυχίες κάνοντας remix με τον νέο αυτό ήχο.

The Bay Area – Hyphy Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Keak Da Sneak, Mac Dre, E-40, Too Short

Ειδικά στο Μπέι Έρια και το Ανατολικό Όουκλαντ, το hyphy κίνημα εμφανίστηκε ως ένα τοπικό μουσικό ρεύμα που διαφοροποιήθηκε σε ήχο και στυλ. Ο όρος επινοήθηκε από τον ράπερ Keak Da Sneak το 1994, ωστόσο, ήταν μέχρι τη δεκαετία του 2000 που το hyphy (σ.σ. slang για το hyperactive) είχε αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, όταν εμφανίστηκε ως guest στο «Tell Me When To Go» του E-40.

Όπως σχολίασε ο E-40 στο Complex το 2016 σε μια προφορική ιστορία σχετικά με το είδος: «Hyphy σημαίνει ενέργεια.  Hyphy είναι τρόπος ζωής. Προήλθε από τους δρόμους. Δίνω τα εύσημα σε άτομα όπως ο Keak Da Sneak, ο Mac Dre και πολλούς άλλους. Είναι πραγματικά ένας τρόπος ζωής, απλά σκληροπυρηνικός και πραγματικά αναζωογονητικός…».

Η hyphy κουλτούρα έχει τη δική της εμφάνιση, τους δικούς της χορούς και τη δική της γλώσσα. Καλλιεργήθηκε μέσω παρουσιάσεων και άλλων πάρτι και παραστάσεων όπου οι συμμετέχοντες έδειχναν τα καινοτόμα ρούχα τους και τους μοναδικούς ήχους.

Memphis – Crunk Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Three Six Mafia, Gangsta Boo, 8Ball & MJG, La Chat

Άπαξ και πέσει το beat πάνω σε ένα crunk κομμάτι του Μέμφις, ή θα ενωθείς με το πλήθος ή θα ταμπουρωθείς. Μολονότι κάποιοι συζητούν δημόσια για την προέλευση του υποείδους, στα στούντιο ηχογράφησης, οι μουσικοί του Μέμφις καλλιέργησαν έναν ήχο και μια κουλτούρα που έβαλε τις βάσεις για το κύμα της crunk μουσικής (και αργότερα της snap μουσικής) η οποία εμφανίστηκε στην Ατλάντα κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αρχές της δεκαετίας του 2000 και έγινε mainstream από τον Lil Jon και τους Eastside Boys.

Η crunk μουσική εξελίχθηκε από τις underground hip-hop σκηνές στην πόλη του Τενεσί με τον DJ Paul, τον Lord Infamous, και τον Juicy J να μεταφέρουν το horrorcore στην κλαμπ σκηνή με πρωτότυπη μουσική φτιαγμένη με επιθετικούς στίχους, βαριά drum beats, και ξεχωριστό «gangster walk» χορό. Αργότερα, δημιούργησαν το συγκρότημα Three 6 Mafia και κυκλοφόρησαν το σημαντικότερο στοιχείο της crunk, το «Tear Da Club Up».

Το 2020, ο ανερχόμενος καλλιτέχνης από το Μέμφις, Duke Deuce, κυκλοφόρησε το «Crunk Ain’t Dead», αποτίοντας φόρο τιμής στον αυθεντικό ήχο και την Πόλη των Βράχων. Επιστράτευσε ακόμη και τους Juicy J, Lil Jon, και Project Pat για το remix. Κινηματογράφησε το βίντεο στη γενέτειρά του και καθόρισε τη σύνδεση της γενιάς του.

Σε συνέντευξή του στο Uproxx το 2020, ο Deuce όρισε τον ήχο: «Είναι εντελώς crunk», είπε. «Στ’ αλήθεια… Το πήγαμε πίσω στα τέλη των ’80s και των ’90s. Αληθινό crunk. Εμείς, το gangster walking κι όλα αυτά».

Detroit – Techno Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: The Belleville Three, Moodymann, Blake Baxter, DJ Starski, Underground Resistance

Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουν την Πόλη των Μηχανών για την Motown Records, αλλά η techno μουσική επίσης έχει τις ρίζες της στο Ντιτρόιτ. Το είδος αποδίδεται ευρέως σε τρεις φίλους γυμνασίου, τους Juan Atkins, Kevin Saunderson, και Derrick May που σχημάτισαν τους Bellville Tree. Όλοι μαζί, οι τρεις τους δημιούργησαν ηλεκτρονική μουσική από τα υπόγειά τους.

«Εκείνη την περίοδο, δεν είχα ακόμα αντιληφθεί ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το δικό του δίσκο, οπότε αυτό ήταν κάτι που ήταν κατατοπιστικό για μένα», ανέφερε ο Atkins στους Detroit Metro Times το 2018. «Ήμουν σε φάση, “Αυτά τα beat που φτιάχνω, εννοείς ότι θα μπορούσα να τα κυκλοφορήσω μόνος μου;” Κι έτσι το κάναμε».

Μολονότι τώρα είναι πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και συνδέεται με μη-μαύρο κοινό, η techno γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και εξελίχθηκε μέσα από τα τοπικά πάρτι και τις σκηνές των κοινοτήτων προτού γίνει παγκόσμια. Ολόκληρο το είδος διαμορφώθηκε σαν μια αφρο-φουτουριστική ιδέα ως απάντηση στην απελπισία του κέντρου της πόλης που ζωντάνεψε από synthesizers, πικάπ, και progressive, μηχανικούς ήχους.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και 1990 όταν η techno διαμορφωνόταν, το Ντιτρόιτ αντιμετώπισε μια κρίση ανεργίας, επιδημία ναρκωτικών, και βία των όπλων που συνδυάστηκαν για να διογκώσουν τα επίπεδα φτώχειας για τους περισσότερους μαύρους κατοίκους. Οι Underground Resistance απευθύνθηκαν στους μαύρους μέσω της techno μουσικής προκειμένου να δώσουν μια εναλλακτική ταυτότητα και έναν τρόπο διαφυγής.

Chicago – Drill Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Chief Keef, Katie Got Bandz, Lil Reese, Lil Durk, King Louie

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους της δεκαετίας του 2010, η drill μουσική του Σικάγου έδωσε φωνή στους έφηβους που λαχταρούσαν μια διέξοδο για να εκφράσουν τις λεπτομέρειες της αστικής τους κουλτούρας. Προτού ο όρος αντιστοιχηθεί με την μουσική, το drill ήταν μια λέξη που υποδήλωνε βία, συνήθως πυροβολισμούς. Οι έφηβοι που καλλιέργησαν τη σκηνή της drill έκαναν πολλά περισσότερα από το να ραπάρουν για τη βία των συμμοριών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Αφηγούνταν ιστορίες αφοσίωσης, πόνου, ενός αθέμιτου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, ανεπαρκών σχολείων, και γενικά παραμελημένων κοινοτήτων.

«Όπως είπα, λέω αυτό που είναι αληθινό», τόνισε ο Chief Keef στο Chicago Tribune το 2012. «Λέω τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τι κάνουμε».

Η drill σκηνή του Σικάγου δημιούργησε το σχέδιο για την ανάδυση drill μουσικών κέντρων στο Μπρούκλιν και το Ηνωμένο Βασίλειο, με καλλιτέχνες όπως ο Pop Smoke, ο Sheff G, η Shaybo, ο Ivorian Doll, και ο Fizzler δίνοντας τη δική τους ντόπια μαγκιά στο μεσοδυτικό ήχο.

Chicago – House Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: DJ Frankie Knuckles, DJ Ron Hardy, DJ Jesse Saunders, Steve “Silk” Hurley, DJ Lady D, Larry “Mr. Fingers” Heard

https://www.youtube.com/watch?v=9wDJ9OQZ4Ns

Η σύγχρονη ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) χρωστάει την ύπαρξή της στη house μουσική του Σικάγου. Η underground κλαμπ κουλτούρα της Πόλης των Ανέμων στη δεκαετία τoυ 1980 εγκαινίασε ένα νέο ήχο όταν οι DJ’s άρχισαν να μιξάρουν και να δημιουργούν τα δικά τους τραγούδια. Το Warehouse, το κλαμπ που πολλοί υποστηρίζουν ότι καθόρισε το όνομα του είδους, ήταν ένα πάρτι καταφύγιο πρωτίστως για μαύρους και λατίνους γκέι άνδρες όπου μπορούσαν να συνυπάρχουν χωρίς επικρίσεις. Ο DJ Frankie Knuckles, που απέκτησε το παρατσούκλι ο «νονός της House», άρχισε να πειραματίζεται με disco δίσκους για να αναπτύξει αυτό που τελικά θα ονομαζόταν house μουσική.

Το είδος ήταν το αποτέλεσμα του αντι-disco κινήματος που λειτούργησε με τόνους ομοφοβίας και ρατσισμού. Ένας DJ από το Σικάγο, ο Steve Dahl, κράτησε μνησικακία εναντίον του επιδεικτικού είδους αφότου έχασε τη δουλειά του στην άνοδο της disco και ηγήθηκε της καταστροφής δίσκων της disco σε μια έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ.

«Η house μουσική αναπτύχθηκε για να γίνει ένα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την disco, και οι LGBT και μαύρες κοινότητες έχουν ευημερίσει εξαιτίας αυτής της μουσικής», είπε ο DJ Jesse Saunders στο DAZED το 2018. «Έχει γίνει τρόπος ζωής για περισσότερα από 33 χρόνια, και οι κάτοικοι του Σικάγου αγκαλιάζουν τις ντόπιες δημιουργίες τους με ένα πάθος όσο κανένα άλλο. Όπως ακριβώς οι Νεοϋορκέζοι νοιάζονται για το hip hop, έτσι και οι κάτοικοι του Σικάγου νοιάζονται για τη house μουσική τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο Σικάγο».

Η house εξαπλώθηκε από το Σικάγο στο Ντιτρόιτ και τη Νέα Υόρκη, και τελικά έγινε ένας παγκόσμιος ήχος για πάρτι.

Miami – Bass Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: 2 Live Crew, Sir Mix-a-lot, 69 Boyz, DJ Slice, Quad City DJs, DJ Nice & Nasty

Η πόλη της Νότιας Φλόριντα που είναι γνωστή για τις φανταχτερές παραλίες και τα πάρτι, έχει κι άλλες πολιτιστικές επιρροές για τις οποίες διεκδικεί τα σκήπτρα. Η μουσική bass του Μαϊάμι, γνωστή ενίοτε κι ως «Booty Bass», έχει επηρεάσει ήχους από την crunk μέχρι την hyphy και την trap. Στη διάρκεια των ’80s και ’90s, η bass μουσική εκτοξεύθηκε στα ύψη. Τα uptempo τραγούδια σεξουαλικού περιεχομένου τροφοδότησαν τα μπλοκ πάρτι, τα strip club, και άλλα.

Τις άσεμνες ρίμες ράπαραν οι 2 Live Crew, καλλιτέχνες-κλειδιά του είδους που πήγαν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ραπάρουν και να παρουσιάζουν το περιεχόμενό τους. Το συγκρότημα συνελήφθη μετά την παρουσίαση του κορυφαίου σε πωλήσεις άλμπουμ τους As Nasty As They Wanna Be σε ένα κλαμπ της Φλόριντα. Οι 2 Live κέρδισαν την υπόθεση, και το δεδικασμένο μετατράπηκε σε μια νίκη για όλους τους μουσικούς και στο δικαίωμα να προστατεύουν τους στίχους τους και τη δημιουργική παρέμβαση στη βάση της Πρώτης Τροπολογίας.

«Υπερασπίστηκα το hip-hop», θυμάται ο αρχηγός των 2 Live Crew, Luther Campbell – γνωστός κι ως Uncle Luke – σε μια συνέντευξη στο Variety το 2020. «Είτε το πιστώνομαι είτε όχι. Το εκτιμώ αν κατανοείτε την ιστορία και επιδεικνύετε σεβασμό σε ανθρώπους σαν κι εμένα». 

Atlanta – Modern Trap Music

Αξιοσημείωτα σχήματα: Dungeon Family, Gucci Mane, T.I., Young Jeezy, Outkast, DJ Drama, Lex Luger

Ανάλογα με το ποιος δέχεται το ερώτημα, ο πρωτεργάτης της «trap» μουσικής μπορεί να διαφέρει. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καλλιτέχνες της Ατλάντα καλλιέργησαν τη σύγχρονη trap μουσική κουλτούρα και άνοιξαν το δρόμο για ένα από τα σημερινά πιο δημοφιλή υποείδη του mainstream hip-hop. Οι καλλιτέχνες της trap μουσικής μιλούν για τη διακίνηση ναρκωτικών, τους πελάτες τους, και τον τρόπο ζωής που έρχεται με το να ζει κάποιος πλουσιοπάροχα με βρόμικο χρήμα. Αυτό περιλαμβάνει αφήγηση πάνω σε επιθετικά 808s, έγχορδα, πλήκτρα, και ήχους πνευστών οργάνων.

Καθώς το υποείδος απέκτησε δημοτικότητα, εξελίχθηκε από μια ωμή έκθεση της ζωής και επιβίωσης στους δρόμους της Ατλάντα σε μια εντυπωσιακή σκηνή σχεδιαστών ρούχων, χρυσών grills, και επιδεικτικών αυτοκινήτων με το slanging ως καταλύτη για χλιδή. Η trap κουλτούρα έχει την τάση να πουλά ιστορίες της Σταχτοπούτας πάνω στα κορυφαία hip-hop beat. Οι ακροατές παρακινούνται να παρανομούν μέχρι να αποκτήσουν το δικό τους success story που θα εμπνεύσει τους επόμενους.

«Το μήνυμά μου είναι κίνητρο, το μήνυμά μου είναι εξέλιξη, και το μήνυμά μου είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου», είπε ο Jeezy πέρυσι στο GQ. «Όσο αυτό το μήνυμα είναι σχετικό, τόσο η μουσική θα είναι διαχρονική».

Σήμερα, καλλιτέχνες της Ατλάντα όπως οι Migos, ο Young Thug, ο Lil Baby, ο 21 Savage, ο Future, και άλλοι αγκάλιασαν στοιχεία της trap μουσικής για να χτίσουν το δικό του μουσικό ύφος. Επίσης, οι καλλιτέχνες της Ατλάντα έχουν χρησιμοποιήσει τη φήμη που απέκτησαν μέσω της μουσικής προκειμένου να βοηθήσουν να δοθεί προτεραιότητα σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα στην Πολιτεία των Ροδάκινων.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Shotgun