Σαν σήμερα γεννήθηκε ο “πρίγκηπας” της ελληνικής ροκ σκηνής. Πολλές δεκαετίες αργότερα οι μέρες και τα έργα του ενέπνευσαν, έγιναν “sample” και αποτέλεσαν επιρροή για την ελληνική χιπ χοπ…

Τις 27 Ιουλίου 1948 γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν ο Έλληνας την μουσική μέχρι τότε. Ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων, επηρέασε με την μουσική, την κουλτούρα και την φιλοσοφία του παραπάνω από μια γενιά ανθρώπων. Ο “πρίγκηπας” της ελληνικής ροκ σκηνής, μέσα από την ζωή και το έργο του, καθόρισε ή θα λέγαμε έβαλε σε λειτουργία “σκέψης” πολλούς. Και ίσως αυτό να είναι ένα επίτευγμα που δεν πρόλαβε να δει. Μετά από κάποιες δεκαετίες, ο Παύλος Σιδηρόπουλος φαίνεται να έχει επηρεάσει και να έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής.

ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ

“Ευχαριστούμε από την καρδιά μας την αδερφή του Παύλου, Μελίνα Σιδηροπούλου και την οικογένεια της για την υποστήριξη της σε αυτό που οραματιστήκαμε.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά τη Δήμητρα Ματζούκα που μοιράστηκε την ανησυχία μας και έκανε τον κόσμο άνω κάτω για να έρθουμε σε επαφή με την οικογένεια του Παύλου.
Αυτός είναι ο φόρος τιμής μας στον σημαντικότερο σύγχρονο καλλιτέχνη της Ελλάδας.
Στη μνήμη του Παύλου…”

Το παρών ηχογράφημα είναι διασκευή από το κομμάτι του Παύλου Σιδηρόπουλου – Άν ήσουν Φίλος Από το Cd τα μπλούζ του Πρίγκηπα – 1992. Οι ΒΠ φαίνεται να έχουν εμπνευστεί πολύ από τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ένας ακροατής και των δύο σίγουρα θα αντιλαμβανόταν κοινούς παρονομαστές στα κομμάτια και την φιλοσοφία τους. Σε αυτό το κομμάτι την διασκευή έχει αναλάβει ο Pure Form, όπως επίσης άφησε παρακαταθήκη ένα από τα σπουδαιότερα κουπλέ στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή.

ΒΕΒΗΛΟΣ

«Ήρωες του δρόμου είμαστε όλοι βασικά. Είναι “κλεμμένο” από τον Παύλο Σιδηρόπουλο, που έκανε “το βιβλίο των ηρώων του τρόμου”. Αυτός μιλώντας για τους δικούς του δαίμονες και εγώ για τους δικούς μου». Με αυτά τα λόγια σε συνέντευξη του, ο Βέβηλος, μίλησε για τον δίσκο του “Ήρωες του δρόμου. Ο Βέβηλος επίσης ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς που είδαν τον Παύλο Σιδηρόπουλο on stage στο υπόγειο της Σολωμού στο An club. Για τον Βέβηλο ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσε συναυλία. Για τον Παύλο, ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην σκηνή. Μάρτης του 90′.

12ΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ

Όποιος δεν έχει ζήσει στο πεζοδρόμιο,
αποκλείεται να ξέρει τι πάει να πει να είσαι τίμιος και ειλικρινής
και ταυτόχρονα παράνομος…
Όποιος δεν έχει ζήσει στο πεζοδρόμιο καλά θα κάνει να το βουλώνει
όταν η κουβέντα φτάνει σε θέματα όπως η μοναξιά και η ανασφάλεια
και όποιος δεν έχει ζήσει στο πεζοδρόμιο πως να εκτιμήσει την ζεστασιά
από τα μάτια σου και την ομορφιά σου, κούκλα μου…

“Η μοναξιά στο πεζοδρόμιο” είναι ένα από τα πιο αγαπητά τραγούδια του 12ου Πίθηκου. Ένα από τα πιο “ωμά” και συγκινητικά κομμάτια στο ελληνικό χιπ χοπ. Ο 12ος Πίθηκος έχει επιλέξει για τους τίτλους αρχής να “παίξει” την σκηνή του “ψαλιδιού” από την ταινία που πρωταγωνίστησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, “Ασυμβίβαστος”. Η σκηνή αυτή με το κομμάτι δένουν απόλυτα όχι μόνο ως προς τους στίχους, αλλά και ως προς τον ίδιο τον Άκη που έχει κάτι από την στόφα του Σιδηρόπουλου.

ΤΖΑΜΑΛ

Άλλος ένας που η επιρροή του “Πρίγκηπα” της ροκ φαίνεται να τον καθόρισε μετέπειτα όχι μόνο στον στίχο του, αλλά και στην φιλοσοφία της ζωής είναι ο Τζαμάλ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει μεγαλώσει με μπάλα, Σιδηρόπουλο, skate και Τρύπες.

Plus: Εισβολέας + Τάκι Τσαν


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Hlektronio