Στις 25 Σεπτέμβρη του 2020 ( εντάξει πέρασε καιρός, τι να κάνουμε, η καραντίνα εξαφανίζει την έννοια του χρόνου ούτως ή άλλως) κυκλοφόρησε ο 4ος δίσκος των Spillage Village, του ανερχόμενου supergroup από την Dreamville Records, του J. Cole, που αποτελείται από τους Earthgang, JID, Hollywood Jb, 6LACK, Mereba, Benji και Jurdan Bryant.

Είναι ενεργοί περίπου απο το 2010 με διαφορετικό ρόστερ βέβαια, αλλά το 2020 αποφάσισαν να επαναεφεύρουν τον ήχο τους, κάτω από τον χαρακτηριστικό ήχο της Dreamville, η οποία φαίνεται να αποτελείται κυρίως από newcomers, με τις εξαιρέσεις του Bas και του J. Cole.

To πρώτο τραγούδι του δίσκου, το End of Daze, κυκλοφόρησε στις 11 Ιούνη, την περίοδο που βρήκε τις  Η.Π.Α. να διαχειρίζονται τον ανεξέλεγκτο θυμό του κόσμου, με αφορμή την εκτέλεση του George Floyd.

Το ύφος του δίσκου είναι κυρίως, πνευματικό, σπιριτουαλιστικό με μια έννοια, που όμως μπλέκει και πολύ έντονα το κοινωνικό στοιχείο. Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά μεταφυσικοί/εσχατολογικοί συμβολισμοί οι οποίοι στο σήμερα μεταφράζονται σε σχέση με το κοινωνικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα στο κουπλέ της Mereba στο End of Daze, ακούμε τα εξής:

It’s been like apocalypse since I was on the teat

Reagan worked for Satan how he preyed upon the meek

Ask too many questions, do you work for the police?

They took brother Nipsey, what a pity for the streets

World wan’ give me stress, that’s why I chief upon my tree

Η ιδέα της Αποκάλυψης, του Διαβόλου που διαφθείρει, πάντα σε σχέση με την αστυνομική βία, ή τις αμερικάνικες πολιτικές που συντηρούν το status quo.

Πιο συγκεκριμένα, τα πνευματικά στοιχεία, περιστρέφονται γύρω από τον αφροκεντρισμό, την αγάπη για την Γη και την Φύση, που έχει τις ρίζες στην ανιμιστική θρησκεία των πολιτισμών της Αφρικής, αλλά ταυτοχρόνα εγείρει και ζητήματα διεκδίκησης ισότητας, ισονομίας, που πάλι έχουν ως αφετηρία τις πιο καταπιεμένες χώρες του πλανήτη, δηλαδή τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Όμως αυτά δεν περιορίζονται μόνο εκεί, μεταφέρονται και στο εδώ και στο τώρα, στην Αμερική, εκεί όπου οι ζουν οι απόγονοι των πολιτισμών της Αφρικής, οι Spillage Village.

Τα περισσότερα beats είναι δια χειρός Dreamville ( Olu, Hollywood JB, Benji) αλλά ήρθαν και μερικοί πιο heavy hitters, όπως ο Sounwave ( στο κομμάτι Ea’alah, παραγωγός του Kendrick) και ο Mike Dean ( στο κομμάτι End of Daze).

Δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερα δυναμικό, με όρους banger ας πούμε. Υπάρχουν κυρίως αναφορές soul, r’n’b και ο χαρακτηριστικός ήχος του Νότου. Μια αρκετά πετυχημένη μίξη, που δίνει ένα πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, που ταυτόχρονα σε ηρεμεί αλλά κάνει και τον εγκέφαλο να πάρει στροφές προκειμένου να επεξεργαστεί όλες τις εικόνες που περιγράφονται. Και οι εικόνες είναι πάρα πολλές.

Οι SV καταφέρνουν να φέρουν, ο καθένας και η καθεμία, κάτι διαφορετικό στο τραπέζι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Είναι γενικώς από τους δίσκους που είναι για όλα τα γούστα, γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορείς να βρεις μέσα.

Το βαθμολογούμε με 8/10


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail
Norfsider

"Κάποιες φορές ακούω ραπ, κάποιες φορές παίζω video games, κάποιες φορές διαβάζω κόμιξ αλλά πάντοτε μισώ την αστυνομία"