Στις 27 Ιουνίου 2023, ο Nahel Merzouk, ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού. Οδηγούσε ένα αυτοκίνητο στη Ναντέρ, όταν δέχθηκε αστυνομικό έλεγχο. Ένας από τους αστυνομικούς, όπως περιγράφει συνεπιβάτης του Nahel, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, φώναξε “Μην κουνηθείς αλλιώς θα σου βάλω μία σφαίρα στο κεφάλι“. Στη συνέχεια και οι δύο αστυνομικοί χτύπησαν το Nahel από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου. Το αγόρι ζαλισμένο από τα χτυπήματα άφησε το φρένο, το γκάζι πατήθηκε πάνω στην αναταραχή και τότε ο αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ το Nahel. Η περιγραφή αυτή δε γίνεται με βάση μαρτυρίες αλλά βάσει του video της δολοφονίας, το οποίο κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στο διαδίκτυο.


Ο κόσμος αντέδρασε άμεσα με κινητοποιήσεις στους δρόμους. Ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στη Ναντέρ και σε άλλα προάστια του Παρισιού. Η μητέρα του Nahel, Mounia, ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και σθένος σε παρέλαση που έλαβε χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαμό του γιου της.
Οι πορείες σε όλη τη χώρα εκτός από την συμπαράσταση προς την οικογένεια του Nahel, αφορούν και κάτι πολύ ευρύτερο: τον ρόλο της αστυνομίας στην κοινωνία και την υπέρμετρη βία της.

Αυτή η εξέγερση στη Γαλλία δεν είναι υποκινούμενη, είναι μια κραυγή οργής και απελπισίας, είναι μια κίνηση αντίστασης στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τους μετανάστες, τις μειονότητες, τα παιδιά των προαστίων. Οι κάτοικοι των προαστίων βιώνουν την ταπείνωση, τον εκφοβισμό, τη βία και ζουν υπό την τρομοκρατία της αστυνομίας καθημερινά.

Η εξέγερση αυτή είναι αποτέλεσμα της μακράς ιστορίας των αστυνομικών δολοφονιών με ρατσιστικά κίνητρα. Η αστυνομία έχει σκοτώσει εκατοντάδες μετανάστες από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα. Οι δολοφονίες αυτές είναι απόρροια του ρατσισμού που δομήθηκε σταδιακά από το 1960, όταν οι οικογένειες των νέων που χάθηκαν και αυτών που βιώνουν μέχρι σήμερα την αστυνομική βία, μετανάστευσαν στη Γαλλία κατά της διάρκεια του σταδιακού κατακερματισμού της γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

Έκτοτε ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις ριζώθηκαν σταδιακά και βαθιά στο αστυνομικό σύστημα.
Η δολοφονία του Nahel υποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο ρατσισμός και η βία της αστυνομίας είναι ένα υπαρκτό και παγκόσμιο πρόβλημα.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

omg omg
0
omg
love love
0
love
lol lol
0
lol
fail fail
0
fail